Pospíšil ze sněmovny odcházet nehodlá. Žádné prohlášení, které by jej nutilo, neexistuje

31.01.2014 18:42

Jak se ukázalo, v archivech občanských demokratů neexistuje čestné prohlášení Jiřího Pospíšila, které před podzimními volbami měli podepsat všichni kandidáti – pokud by opustili poslanecký klub ODS, vzdali by se místa poslance.

Pospíšil ze sněmovny odcházet nehodlá. Žádné prohlášení, které by jej nutilo, neexistuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Všichni kandidáti do Poslanecké sněmovny za ODS museli před volbami podepsat jakýsi „etický kodex“. Podpis měl zaručit, že pokud by někdo opustil poslanecký klub, musel by se vzdát i svého poslaneckého křesla. Jiří Pospíšil ale podle svých slov proti usnesení protestoval a text nepodepsal – ze sněmovny tedy neodejde.

„Prohlášení byla spolu s lustračními osvědčeními přílohou kandidátních listin, které se archivují v regionálních kancelářích ODS. Všemi regionálními manažery, včetně plzeňského, jsem byl ujištěn, že všichni kandidáti všechny dokumenty řádně dodali," uvedl pro Lidovky.cz manažer strany Jan Kočí.

Pospíšilovo prohlášení ovšem není k nalezení. „V tuto chvíli je nicméně jisté, že čestné prohlášení Jiřího Pospíšila, které měl zajistit plzeňský regionální manažer, neexistuje," potvrdil Kočí.

K situaci okolo bývalého ministra spravedlnosti se vyjádřil na Twitteru i předseda ODS Petr Fiala. „Není důležité, jestli někdo fakticky (ne)podepsal, že se vzdá mandátu, když odejde z klubu. Věděli jsme, že je to podmínka kandidatury," napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…