Pospíšilův zákoník prý likviduje Klokánky. Mají málo peněz a složitě umísťují děti

13.03.2014 22:46

Předsedkyně Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková a Kateřina Šlesingerová z oddělení ochrany práv dětí Ministerstva práce a sociálních věcí diskutovaly ve čtvrtečním vydání pořadu Události, komentáře o dopadech nového občanského zákoníku na péči o opuštěné či týrané děti.

Pospíšilův zákoník prý likviduje Klokánky. Mají málo peněz a složitě umísťují děti
Foto: Archiv MV
Popisek: Marie Vodičková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí

Klokánci jsou prý před krachem

Klokánci, které FOD provozuje, jsou prý před krachem. Vodičková v této souvislosti uvedla, že zatímco na Klokánky dává stát ročně 273 tisíc, na ústavní péči  400 tisíc ročně. Kvůli nedostatku peněz prý začínají pracovníci Klokánků odcházet.

Vodičková též uvedla, že ještě v roce 2007 měli v Klokáncích mnohem méně míst než nyní. Ale když museli jejich pracovníci  tisíc dětí ročně odmítat přijmout, bylo rozhodnuto zvýšit kapacitu Klokánků.

Pobyt v Klokánku je pro dítě vhodnější než ústavní péče

Šlesingerová poukázala na to, že ke konci roku 2011 byla celková výše dluhů Klokánků 55 milionů při obratu 228 milionů ročně. Vodičková k tomu řekla, že půjčky od soukromých osob, které byly využity na modernizaci Klokánků, jsou spláceny.   

Vodičková též upozornila, že výbor OSN požaduje, aby se podporovala rodině blízká péče o dítě na úkor ústavní. „Dítě, za kterým přijde do Klokánku návštěva, má normální reakce, nevrhá se cizím lidem kolem krku jako dítě z ústavu,“ vyzdvihla Vodičková přednosti Klokánků.

Nový občanský zákoník zkomplikoval osvojování dětí

Na dopadu nového občanského zákoníku na péči o opuštěné či týrané děti se obě ženy neshodly. Zatímco podle zástupkyně MPSV je nový zákon funkční, podle Vodičkové je od nového roku komplikovanější získat dítě do osvojení. Nový občanský zákoník totiž požaduje, aby rodiče dali souhlas s osvojením před soudem, dříve tato formalita mohla proběhnout jen na úřadu. A navíc svůj souhlas mohou rodiče do tří měsíců odvolat.

Předsedkyně FOD rovněž uvedla, že se prosazuje  trend, kdy se o dítě, které je v péči pěstounů, přihlásí příbuzný, jenž o dítě dosud nejevil zájem. Dítě, které už bylo zvyklé na pěstouny, je pak tímto značně stresováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…