Posselt a Seehofer zakončí druhý den 63. srazu sudetských Němců

27.05.2012 9:50

Projevy bavorského premiéra Horsta Seehofera a nejvyššího představitele sudetských Němců Bernda Posselta v neděli vyvrcholí 63. sudetoněmecký sraz v Norimberku.

Posselt a Seehofer zakončí druhý den 63. srazu sudetských Němců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny

Představitelé menšiny vysídlené po druhé světové válce z bývalého Československa na letošním setkání zatím především zdůrazňovali potřebu dialogu s českou stranou a lze předpokládat, že podobné výzvy zazní i druhý den sjezdu. 

Akci zahájí tradiční průvod krojovaných družin s historickými prapory. Pak už bude pódium v jedné z hal norimberského výstaviště patřit řečníkům. Seehofer na této akci vystupuje z titulu své funkce, neboť bavorští premiéři jsou patrony sudetských Němců. Velká část této někdejší třímilionové menšiny v Československu totiž našla nový domov právě v největší německé spolkové zemi. 

Zrušení Benešových dekretů

Seehoferův projev se uskuteční půl roku po jeho druhé návštěvě České republiky, kam oficiálně zavítal jako vůbec první bavorský premiér od konce války. Seehoferovy průlomové cesty přispěly k oteplení politických vztahů mezi Prahou a Mnichovem, které v minulosti zatěžovala bavorská podpora projevovaná požadavkům sudetských Němců na zrušení takzvaných Benešových dekretů.

Dekrety československého prezidenta, které Praha považuje za uzavřenou záležitost, mimo jiné připravily německou menšinu v bývalém Československu po druhé světové válce o majetková a občanská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …