Posselt poděkoval Nečasovi, chce spolupracovat i s novou vládou

17.06.2013 15:14

Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt dnes v tiskovém prohlášení poděkoval odcházejícímu českému premiérovi Petru Nečasovi a vyjádřil mu respekt za odvahu budovat mosty k Němcům vysídleným z Československa po druhé světové válce. Posselt věří, že v tomto kurzu bude pokračovat i nová česká vláda, které nabídl spolupráci.

Posselt poděkoval Nečasovi, chce spolupracovat i s novou vládou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny

Posselt podle prohlášení zaslaného ČTK vyjádřil odstupujícímu premiérovi "poděkování a respekt za to, že s velkou odvahou a empatií stavěl mosty k sudetským Němcům". Předák vysídlených Němců to označil za "historický čin, který nebude zapomenut".

Lepší sousedské vztahy v srdci Evropy

Aniž by to výslovně zmínil, narážel tak Posselt hlavně na únorovou návštěvu Nečase v Bavorsku, kde v zemském parlamentu český premiér opakovaně vyjádřil lítost Čechů nad příkořími způsobenými příslušníkům třímilionové německé menšiny vysídlené po válce z Československa. Premiér přitom tehdy použil slova, která obsahuje omluvná pasáž v česko-německé deklaraci z roku 1997. Za toto gesto se Nečasovi dostalo velké chvály od bavorských i sudetoněmeckých politiků, naposledy při květnovém sjezdu sudetských Němců v Augsburgu.

Posselt věří, že v tomto Nečasově kurzu bude pokračovat i nový kabinet v Praze. "Nabízíme každé demokratické koalici v České republice naši spolupráci, abychom dosáhli lepších sousedských vztahů v srdci Evropy," uvedl sudetoněmecký představitel, který je poslancem za bavorské vládní křesťanské socialisty v Evropském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…