Postavit před soud. Běloruská opozice ve spojení s USA a Francií. Jasné požadavky

25.05.2021 13:24

Hlavní tvář běloruské opozice Světlana Cichanouská vyzývá západní státy k zesílení tlaku na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v souvislosti s nuceným přistáním soukromého letadla společnosti Ryanair za účelem zatčení opozičního novináře Ramana Prataseviče. „Jsem v kontaktu s Bílým domem a francouzským ministerstvem zahraničí,“ napsala Cichanouská na twitteru s tím, že pachatelé činu musejí být postaveni před soud.

Postavit před soud. Běloruská opozice ve spojení s USA a Francií. Jasné požadavky
Foto: Repro YouTube Радыё Свабода
Popisek: Běloruská opoziční prezidentská kandidátka Svjatlana Cichanouská

Letadlo společnosti Ryanair, které mířilo z Řecka do Litvy, bylo v neděli nuceno přistát v běloruském hlavním městě Minsku pod záminkou bomby na palubě. Následně byl zatčen opoziční disidentský bloger Pratasevič, který byl na palubě. Čin již odsoudila velká část západních politiků včetně zástupců České republiky.

Vyšetření události a tvrdé tresty pro všechny pachatele nyní žádá Světlana Cichanouská, která již urguje Spojené státy nebo Francii. „Jsem v kontaktu s francouzským ministrem zahraničních věcí, americkým ministerstvem zahraničí a Bílým domem. Je velmi důležité, aby byli všichni pachatelé postaveni před soud včetně údajných tajných agentů v letadle a těch, kteří vydali rozkazy,“ uvedla na twitteru podle zahraničního serveru France24.com.

Běloruská opozice požaduje zesílení tlaku na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Zástupci Evropské unie se zatím na mimořádném summitu dohodli na přerušení leteckého kontaktu s Běloruskem a vyzvali evropské letecké společnosti, aby neprolétaly nad vzdušným prostorem Běloruska.

Cichanouská, která žije v Litvě, ale požaduje, aby se zpřísnily sankce proti Bělorusku a došlo k úplné izolaci režimu. „Situaci s únosem letadla nelze posuzovat odděleně od ostatních represí a zjevného porušování lidských práv v Bělorusku,“ uvedla s tím, že běloruská opozice by měla být pozvána na červnový summit G7 ve Velké Británii. Úřad OSN pro lidská práva mezitím požaduje okamžité propuštění Prataseviče a jeho přítelkyně Sofie Sapegové, která byla rovněž zatčena.

Pratasevič je spoluzakladatelem kanálu Nexta Telegram, který pomáhal organizovat masivní protesty po běloruských prezidentských volbách. Běloruská státní televize v pondělí odvysílala 30sekundové video Prataseviče, které potvrzuje, že je ve vězení v Minsku, kde se přiznal k obviněním z organizování masových nepokojů. Pratasevičovi hrozí až 15 let vězení.

Na záběrech má Pratasevič na čele jasně patrné pohmožděniny, ačkoliv on sám prohlásil, že s ním bylo zacházeno podle zákona. Podle Cichanouské ale „není pochyb o tom, že Raman byl ve vězení mučen“. Americký prezident Joe Biden mezitím označil vynucené odklonění letadla a zatčení Prataseviče za „přímou urážku mezinárodních norem“ a uvedl, že se zdá, že video bylo natočeno „pod nátlakem“.

To, že video vzniklo pod nátlakem, tvrdí i Pratasevičův otec Dmitrij. „Je jasné, že mu bylo fyzicky ublíženo, protože na jeho tváři můžete vidět známky bití. On by takhle nikdy nemluvil. To nebyla jeho slova ... četl něco, co mu řekli, aby to přečetl,“ má jasno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vám těch 29 Kč nevadí?“ První výstřel Rohlik.cz proti Wolt.cz a Foodora.cz. Lidé naštvaní

14:45 „Vám těch 29 Kč nevadí?“ První výstřel Rohlik.cz proti Wolt.cz a Foodora.cz. Lidé naštvaní

„Nevadí vám to platit?“ zeptal se zakladatel serverů DameJidlo.cz a Rohlik.cz Tomáš Čupr ohledně tak…