Postavme se Putinovi! Ani Kennedy a Reagan se nebáli. Rusko a jeho spojence sjednocuje jen nenávist, burcoval Garry Kasparov

21.04.2016 9:02

„Neříkejte mi, že konfrontovat Putina je příliš riskantní nebo že je moc silný. Vždyť Truman se také dokázal postavit Stalinovi, John F. Kennedy se dokázal vzepřít Chruščovovi a Ronald Reagan se postavil říši zla. Putin není o nic silnější,“ pronesl při svém projevu v Národním muzeu Winstona Churchilla Gary Kasparov.

Postavme se Putinovi! Ani Kennedy a Reagan se nebáli. Rusko a jeho spojence sjednocuje jen nenávist, burcoval Garry Kasparov
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Garri Kasparov, ruský opoziční politik

„Diplomacie a aktivní politika Evropské unie přinesla velmi pozitivní změnu ve východní Evropě. Ovšem čistě pozitivní tlak vyvíjený EU a USA neměl žádný vliv na mnohé z bývalých sovětských republik a ostatní komunistické diktátorské režimy,“ poznamenal v úvodu svého výstupu šachový génius.

Podle Kasparova si Vladimir Putin přeje vidět Rusko ve starém kabátu: „Snaží se vzkřísit Rusko v carské podobě, jež by ovládalo své sousedy silou a nenechalo si znepříjemňovat život zbytečnými volbami a posloucháním stížností o porušování lidských práv,“ zmínil. „Jak již o Sovětech před 70 lety řekl Churchill: Putin neprahne po válce, prahne po válečné kořisti,“ vyjádřil Kasparov své evidentně negativní mínění o současném ruském prezidentovi.

Problémy podobné těm, jaké se vyskytují v nynějším Rusku, vidí šachista i ve Venezuele, na Kubě nebo v Severní Koreji, „kde tamní diktátoři využívají anachronistické socialistické propagandy za účelem snížit tlak z vnějšku na porušování lidských práv jejich vládami“.

Všechny tyto „cestovatele v čase“ podle Kasparova sjednocuje jejich zavržení moderních hodnot. „Sjednocuje je také společná nenávist vůči zemi, která přesně tyto hodnoty zastává, Spojeným státům americkým. Z tohoto důvodu USA zůstanou hlavním cílem útoků těchto zpátečnických vlád. Naše hodnoty musíme tvrdě bránit! Nejlepší způsob, jak prohrát válku, je odmítnutí toho, že se v ní nacházíme,“ věří Kasparov.

Problém vidí i v tom, že „takzvaní vůdci svobodného světa mluví o podpoře demokracie, zatímco zachází s lídry těch nejvíce autoritářských států jako se sobě rovnými. Není možné být zastáncem demokracie, když stojíte bok po boku s Vladimiirem Putinem, a neříkejte mi, že konfrontovat Putina je příliš riskantní nebo že je moc silný. Truman se také dokázal postavit Stalinovi, John F. Kennedy stál proti Chruščovovi a Ronald Reagan se postavil říši zla“.

V závěru svého vystoupení navrhl navrátit se k principům, které byly na Západě respektovány za časů studené války. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…