Postavte Zemana za velezradu před soud. Šíří se petice, požadující ústavní žalobu na prezidenta

25.05.2018 21:16

Petice, která se snaží podpořit ústavní žalobu na Miloše Zemana a na obranu Ústavy České republiky, se šíří internetem. Podpisy pod ni začal sbírat Klub na obranu demokracie vedený politologem Bohumilem Doležalem. Rozhodl se tak podpořit iniciativu senátorů STAN a lidovců, kteří chtějí toto téma prosadit v horní komoře Parlamentu. Píše to server Forum24.cz.

Postavte Zemana za velezradu před soud. Šíří se petice, požadující ústavní žalobu na prezidenta
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Politický komentátor Bohumil Doležal

Doležal upozorňuje zejména na to, že prezidentovi Zemanovi se hodí vláda bez důvěry. Může ji prý totiž usměrňovat. Stejně tak poukázal na neochotu jmenovat sociálnědemokratického kandidáta na ministra zahraničí. To je podle něj rovněž v rozporu s ústavním systémem. 

  • Původní text ZDE.

„Senátoři z klubu Starostů a nezávislých se rozhodli zahájit přípravu materiálů, které by měly vést k ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana podle čl. 65 odst. 2 Ústavy České republiky. Důvodem jsou prezidentovy výroky o údajné výrobě nervově paralytického jedu novičok v České republice. Senátory STAN zjevně podpoří i jejich další kolegové. Podle názoru senátorů prezident ohrozil bezpečnostní zájmy státu a zkresloval informace,“ píše v petici klub s tím, že tento názor sdílí. A nejde prý jen o případ novičok.

„Prezident Zeman od počátku výkonu své funkce usiluje orientovat českou zahraniční politiku na východní autokratické velmoci (Ruská federace, ČLR). Zároveň svým přístupem k vytváření vlády po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny vykládá Ústavu ČR způsobem, jenž by měl být prověřen s ohledem na to, zda a nakolik se na něj vztahují formulace čl. 65 odst. 2 Ústavy (velezrada ve smyslu jednání směřujícího proti demokratickému řádu republiky, příp. hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku). A zda se mimo jiné i těmito prezidentovými aktivitami nemění sama podstata politického a právního uspořádání České republiky. Máme vážné podezření, že ano,“ uzavřel mimo jiné Doležal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…