Postavte se Zemanovi, a konečně pořádně. Jindřich Šídlo burcuje

06.05.2016 10:15

Šéfkomentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo se ve svých pátečních Barvách moci zamýšlí nad tím, jak bude vypadat prezidentská volba 2018. Podotýká, že je třeba postavit se Miloši Zemanovi a nepodléhat myšlence, že jeho setrvání v úřadu je nám určeno osudem na řadu let. Prezident musí vědět, že s předěláním Česka k obrazu svému to nebude mít tak snadné, jak si možná dnes myslí.

Postavte se Zemanovi, a konečně pořádně. Jindřich Šídlo burcuje
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Komentátor Hospodářských novin v pořadu ČT Hyde park

Prezidentské volby proběhnou v České republice za dvacet měsíců, jenže se zdá, jako by se měly odehrát zítra. Z komentářů v médiích se navíc často zdá, že znovuzvolení Miloše Zemana je hotovou věcí, že je to osudem předurčeno. Ale ono není. Je to věc demokratické volby, kterou bude třeba respektovat, ať už dopadne jakkoliv. Pravda je, že obhajující prezident má vždy snazší pozici než vyzyvatel. Může si např. dělat kampaň a daňoví poplatníci mu to zaplatí. Kdo tomu nevěří, ať se podívá na Zemanovy cesty po krajích, které nejsou ničím jiným než permanentní volební kampaní. A platí ji občané ze svých daní.  

To však neznamená, že nemá smysl postavit proti současné hlavě stát jiného kandidáta. Téměř dva roky před volbou ještě nemá moc smysl tvrdit, že by to měl být právě textař Michal Horáček. Může to být on, ale také nemusí. V roce 2011 by také napadlo jen málokoho, že v roce 2016 bude českým prezidentem právě Zeman. Prakticky jisté je jen to, že politické strany budou stát spíše stranou. V prvních prezidentských volbách straničtí kandidáti příliš neuspěli. Čestnou výjimku z tohoto pravidla představuje jen Karel Schwarzenberg. Třeba Přemysl Sobotka dokázal díky masivní nepodpoře své ODS porazit tak akorát Janu Bobošíkovou. Nedařilo se ani v roce 2011 populárním sociálním demokratům. Ačkoli tehdy socialisté suverénně drtili vlády, jejich kandidát Jiří Dienstbier skončil až čtvrtý.

„Teď pro jistotu sociální demokraté vůbec nevědí, co dělat, aby si před sněmovními volbami v říjnu 2017 nepohněvali své voliče, kteří tíhnou k Zemanovi – takže nejspíš neudělají nic. ANO už svou kampaň spojilo se Zemanem, a dokonce ani Miroslav Kalousek nebude mít to srdce nutit Karla Schwarzenberga k další kandidatuře,“ píše Šídlo.

Dnes je Zeman populární a možná bude i za dva roky, ale možná také ne. Pokud postoupí do druhého kola, jeho protivník se bude muset stylizovat do pozice antiZemana, stejně jako se sám Zeman v roce 2013 postavil do role mocného bojovníka proti vládě Petra Nečase. Nesmíme totiž zapomínat, že ve druhém funkčním období nebude Miloše Zemana omezovat ani jeho současná touha po znovuzvolení. Bude si dělat v podstatě všechno, co mu bude libo.

„Už jen z hygienických důvodů je dobré dát mu najevo, že to pak se stabilizací Česka nebude mít tak snadné, jak si možná dneska sám představuje. Aspoň něco,“ uzavírá Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…