Postižení budou protestovat proti dlouhým dojezdům k lékaři

09.03.2012 20:31

Rada postižených se zdravotnickými odbory a svazem pacientů svolává na 27. března demonstraci k ministerstvu zdravotnictví. Společně tu chtějí pět minut po 12:00 protestovat proti navrhovaným čekacím dobám na operace či dojezdovým vzdálenostem k lékaři, s nimiž počítá ve své reformě ministr Leoš Heger (TOP 09). Podle nich by stanovení limitů omezilo dostupnost péče. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) o demonstraci informovala na svém webu. Protest podporuje také Česká lékařská komora.

Postižení budou protestovat proti dlouhým dojezdům k lékaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozíčkáři na demonstraci

Nová pravidla by měla obsahovat chystaná vyhláška. Má doprovodit reformní zákony, podle nichž se začne zdravotnictví řídit od dubna. Podle navrhovaného předpisu by se měl pacient dostat k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny do 40 minut jízdy autem. Cesta k vysoce specializované péči do nemocnice by měla trvat do tří hodin. Na náhradu kyčelního kloubu by pacient podle návrhu neměl čekat déle než 78 týdnů - tedy rok a půl, na operaci šedého zákalu maximálně 26 týdnů - tedy půl roku. Nová pravidla by měla platit, jakmile je vláda schválí a vyhlásí. Ministerstvo zpracovalo několik variant.

Šéf NRZP Václav Krása vyzval lidi s handicapem, aby 27. března dorazili k ministerstvu. "Je to velmi důležité. Zdravotní péče je klíč k tomu, abychom vůbec mohli dále překonávat obtíže spojené se zdravotním postižením," uvedl Krása. Podle něj by pro mnohé po zavedení nových pravidel byla návštěva lékaře či pobyt v nemocnici nákladné a problematické, pro některé dokonce téměř nedostupné.

Krajští koordinátoři NRZP už začali s přípravou akce. Organizují třeba společnou cestu vlakem. Rada protest proti reformám uspořádala u ministerstva už loni na jaře. Tehdy se ho zúčastnilo několik tisíc postižených a jejich blízkých.

Podle ministerstva zdravotnictví má naopak chystaný předpis nemocným zaručit, do kdy nejpozději musí ošetření dostat. Na nepřekračování lhůt mají dohlížet zdravotní pojišťovny. Měly by tedy mít smlouvu s tolika lékaři a zdravotnickými zařízeními, aby se potřeby pokryly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…