Postižení chtějí od Zemana omluvu za výrok o invalidním vozíku

12.11.2013 11:30

Národní rada zdravotně postižených chce, aby se prezident Miloš Zeman omluvil za slova, že jmenování premiéra je důstojná záležitost, kterou nemůže řešit z invalidního vozíku. Tento výrok považuje rada za nevhodný vzhledem k tomu, že jej pronesla hlava státu, a za urážlivý vůči lidem se zdravotním postižením, uvedl dnes její předseda Václav Krása v tiskovém prohlášení. Vyjádření prezidentské kanceláře ČTK zjišťuje.

Postižení chtějí od Zemana omluvu za výrok o invalidním vozíku
Foto: Kancelář prezidenta republiky
Popisek: Prezident Miloš Zeman na kolečkovém křesle

Zeman slova v pondělí pronesl v rozhovoru pro Rádio Impuls, když hovořil o tom, zda a kdy jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem. "Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku," řekl prezident. Rada zdravotně postižených sice vnímá kontext, v němž věta zazněla, výrok ale podle Krásy implikuje to, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není.

Český prezident se nyní zotavuje z pádu, při kterém si poranil koleno. Chodí jen o francouzských holích a pohybuje se na kolečkovém křesle.

Americký prezident Franklin Delano Roosevelt byl na invalidním vozíku po všechna svá volební období. Spojené státy provedl obdobím velké hospodářské krize a strastmi druhé světové války.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…