Postřeh komentátora: ČSSD se vždycky před volbami znemožní. A obvykle je u toho Kalousek

08.08.2014 17:29

Sociální demokraté se umí pečlivě a ve správný čas před volbami znemožnit. Místo toho, aby se zaměřila na sociální program a kritiku předchozí vlády, vytáhla na obranu demokracie s Miroslavem Kalouskem. Voličskou přízeň nezískává ani tím, když jedna z jejích hlavních tváří dostane KO v přímém přenosu. Upozorňuje na to komentátor Marek Řezanka na serveru Britské listy.

Postřeh komentátora: ČSSD se vždycky před volbami znemožní. A obvykle je u toho Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s Jiřím Dienstbierem

V době voleb do Evropského parlamentu prý ČSSD nedokázala nic lepšího než, že podpořila fiskální pakt. A opět to proběhlo za přikyvování ze strany Kalouska. Podle Řezanky tak strana zpochybnila vlastní základy, na kterých stojí.

Celý článek ZDE

„Navíc potom sociální demokraté nebyli schopni přijít se jmény lidí, u nichž by bylo zřejmé, že určité problematice rozumějí a budou schopni ji z pozice eurokomisaře řešit,“ pokračuje v kritice Řezanka.

Dienstbier dostal KO v přímém přenosu

Nyní se blíží volby do Senátu a ČSSD se postarala o to, že jedna z jejích čelných tváří dostala KO v přímém přenosu (Jiří Dienstbier). Kalousek za to sociální demokraty pomyslně poplácal po zádech.

Řezanka upozorňuje na roli Dienstbiera v říjnu 2013, kdy se poměrně razantně vyjadřoval na adresu Michala Haška, který se spolu s dalšími pokusil sesadit Bohuslava Sobotku z čela strany. Dienstbier prohlásil, že takový podraz nemá obdoby.

„Docela zajímavé by bylo, jakými slovy hodnotí současné smetení svého návrhu ze stolu s tím, že jeho pokrevní bratr se k němu poněkud nezná – a ještě si ho pozve na kobereček,“ zamýšlí se Řezanka.

ČSSD prosadila některé své programové priority. Selhala ale v případě církevních restitucí a krize na Ukrajině

ČSSD podle Řezanky nyní u svých voličů příliš neboduje. Přitom má v Senátu obhajovat drtivou většinu z 27 křesel. „A to přitom zvládla relativně úspěšně prosadit některé ze svých programových priorit,“ upozornil komentátor a dodal: „Jenomže selhala v případě tzv. církevních restitucí, kdy rezignovala na jakoukoli korekci zákona, a prostřednictvím svého jednostranného ministra zahraničních věcí nebodovala ani v případě krizí na Ukrajině či v Gaze.“

Odstřihnutím Dienstbiera by si Sobotka podkopal svou pozici

Sobotka by se neměl odříznout od Jiřího Dienstbiera. Pokud to udělá, podkope si tím svou pozici. Nemá totiž příliš mnoho dalších společníků, kteří by mu byli věrní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …