Postříkané pražské kavárny: Je veselo. A bude ještě víc

25.04.2016 8:26

„Česká společnost není rozštěpena, neradikalizuje se a rozhodně nepodléhá extremismu. Zachovává si zdravý a především svobodný úsudek,“ okomentoval současnou situaci v České republice mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. K útokům na pražské kavárny se na sociálních sítích vyjádřili i Jiří Dienstbier, Dominik Feri nebo Petr Hampl.

Postříkané pražské kavárny: Je veselo. A bude ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelná tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka tentokráte ze znovuotevřeného kinosálu na Pražském hradě

Vandalské útoky na čtyři pražské kavárny jednoznačně odsoudil ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier z ČSSD. „Každý jednotlivý člověk se musí v České republice cítit bezpečně. Jako člověk i jako ministr odsuzuji veškeré útoky na místa a lidi, kteří nesdílejí národoveckou a neonacistickou rétoriku útočníků,“ napsal Dienstbier v prohlášení.

V souvislosti s posledními útoky extremistů na pražské kavárny se začaly šířit obavy ze štěpení české společnosti a růstu radikalismu. Takovou obavu ovšem nesdílí mluvčí prezidentské kanceláře Jiří Ovčáček, který žádný nárůst radikalismu nebo štěpení společnosti nevnímá. Problémem podle jeho slov není radikalizace společnosti jako takové, ale „radikalizace extremistů levicových a pravicových, kteří jsou nositeli netolerance. Je to tedy spíše jen zlomek populace, který je zodpovědný za násilí posledních dnů“.

Ironicky se vyjádřil mladý politik z Teplic Dominik Feri, podle kterého by k takovému útoku v „Sudetech nikdy nedošlo“, a to už jen proto, že tam nemají žádné „hipsterské kavárny“.

Samotný fakt, že k útokům došlo, zpochybnil sociolog Petr Hampl, který napsal, že „zatím všechny útoky na muslimy a stoupence islamizace České republiky se ukázaly jako smyšlené“. Před tím než podléhat nějaké skepsi je tedy podle Hampla namístě počkat si na výsledky policejního vyšetřování.

Efektivitu nově zavedených bezpečnostních opatření v ČR, v rámci kterých jsou policisté doprovázeni vojáky se samopalem, zpochybnil redaktor MF Dnes Vojtěch Srnka. Podle jeho názoru od té doby, co bylo opatření zavedeno, počet protimuslimských akcí spíše vzrostl, než aby se snížil. Zmínil například polití mateřského centra v Pardubicích, „e-mailový nájezd“ na ředitele teplického gymnázia a útok na pražské kavárny.

Aktivista Jakub Janda z nevládní organizace Evropské hodnoty věří v to, že „svobodná společnost je ta, kde je bezpečné nesouhlasit s davem“. To podle něj „přesně sedí ke všemu, co se u nás děje a bude dít“.

Efektivitu práce bezpečnostních složek zpochybnil i šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. „Jak dlouho může policajtům z protiextremistickýho trvat, než zjistěj, kdo má ty hákáče na svědomí? Pět let?“ napsal na svůj facebook.

Možnou formou obrany proti narůstajícímu násilí ve společnosti by podle Jana Vrobela mohl být koncept antifašismu, který je „striktní sebeobranou společnosti vůči zlejm a hnusnejm psychopatům, co chtějí jen ubližovat jinejm“. Podle Vrobela antifašismus „vždy byl a stále je zcela legitimní koncept a je třeba, aby v České republice opět posílil“.

V reakci na útoky na pražské kavárny již jejich přívrženci vyhlásili akci „Solidární shromáždění: Praha se nebojí“, jež se má uskutečnit dnes v 6 hodin odpoledne. „Přijďme ukázat, že zastrašit se nedáme a že neonacismus v naší společnosti nemá místo. Přijďme ukázat, že Praha se nebojí,“ píše se na facebokové stránce události.

Celý komentář Dominika Feriho

Útok na hipsterský kavárny v Praze mě vysloveně a s prominutím sere. To by se v Sudetech nestalo. Už jenom proto, že tu nejsou hipsterský kavárny

Celý komentář Petra Hampla

K útokům na obchody a kavárny podporující Hate Free. Zatím všechny útoky na muslimy a stoupence islamizace České republiky se ukázaly jako smyšlené. Jsou tedy důvody ke skepsi - dokud nebudou průkazné výsledky policejního vyšetřování.

Celý komentář Jiřího Ovčáčka

Česká společnost není rozštěpena, neradikalizuje se a rozhodně nepodléhá extremismu. Zachovává si zdravý a především svobodný úsudek.
Problémem je ale radikalizace extremistů levicových i pravicových, kteří jsou nositeli netolerance. Levicoví a pravicoví extremisté ničí státní symboly, zapalují auta nebo sprejují po výlohách kaváren.

Celý komentář Vojtěcha Srnky

Od té doby, co českými ulicemi korzují policisté doprovázeni vojáky se samopalem, došlo k:
- Rána pěstí v tramvaji kvůli arabštině.
- Polití mateřského centra v Pardubicích barvou připomínající krev a vystavení falešného parte na jméno Olga Pavlů.
- E-mailový nájezd na ředitele teplického gymnázia s cílem nechat vyloučit ze školy Eman Ghaleb.
- Koordinovaný útok na nejméně čtyři pražské podniky ze sítě Hate Free a jejich posprejování nacistickou symbolikou a různými výhrůžkami.
To zvýšené bezpečí je fakt znát.

Celý komentář Jakuba Jandy

Svobodná společnost je ta, kde je bezpečné nesouhlasit s davem.
To přesně sedí ke všemu, co se u nás děje a bude dít.

Celý komentář Jaroslava Plesla

Jak dlouho může policajtům z protiextremistickýho (to jsou ti frajeři, co si pořád něco natáčej na videokameru) trvat, než zjistěj, kdo má ty hákáče na svědomí? Pět let?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…