Posvítíme si na daňové úniky a peněz bude dost, slibuje si šéf ČSSD

09.09.2013 7:21

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka sice nemá spočítané, kolik bude stát realizace předvolebních slibů, o nedostatek prostředků se ale nebojí. Stačí udělat pořádek v daních a peněz bude dost, říká v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Posvítíme si na daňové úniky a peněz bude dost, slibuje si šéf ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

Když Bohuslav Sobotka říká, že peněz bude dost, měl by si být stoprocentně jistý. Už jednou totiž narazil. V minulosti strana slibovala penzistům třinácté důchody, po volbách ale Sobotka uznal, že program "nebyl zasazen do reálného ekonomického rámce". To se prý rozhodně nebude opakovat.

A kde tedy chce vzít peníze na plnění všech předvolebních slibů? "Jeden z cílů našeho programu je udělat pořádek v našem daňovém systému," říká Sobotka. "Naším cílem je udělat v daních pořádek tím, že zavedeme opatření proti daňovým únikům - konkrétně registrační pokladny a daňová přiznání," popisuje šéf ČSSD. Zároveň chce strana zdanit lidi s nejvyššími příjmy a nadnárodní společnosti.

Deficit pod tři procenta HDP

Přesná kalkulace, o kolik realizace slibů navýší výdaje ze státního rozpočtu, neexistuje. Žádný ze slibů však prý není v rozporu se závazkem, aby deficit veřejných rozpočtů nepřekročil v příštím roce tři procenta HDP. "Opatření na příjmové straně pokrývají naše návrhy," tvrdí Sobotka.

První z navržených zákonů by měl začít platit už během roku 2014, nebo v roce 2015. Jedním z návrhů jsou například takzvané minimální důchody pro lidi, kteří mají velmi nízký důchod a musí žádat o dávky státní sociální podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…