Potichu, nenápadně: Trumpova vláda prý začala dělat klidnější a vstřícnější politiku vůči světu

10.05.2017 6:40

Analytička Tereza Spencerová se na serveru Literárních novin rozepsala o politice Spojených států amerických. Zaměřila se především na ministra zahraničí Rexe Tillersona.

Potichu, nenápadně: Trumpova vláda prý začala dělat klidnější a vstřícnější politiku vůči světu
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Spencerová si ve svém textu všímá projevu amerického ministra Tillersona k pracovníkům jeho úřadu. V něm měl nastínit priority americké zahraniční politiky. 

Podle Spencerové ani jednou například nezmínil Obamovo „tažení do Asie“, nezmínil však ani dalšího tradičního spojence v Asii, Japonsko. Tichomořským spojencům typu Austrálie či Nového Zélandu pak podle všeho vzkázal, že se vztahy budou odvíjet podle jejich příspěvku k americkému boji proti terorismu.

Původní text ZDE

O čem se však zmiňoval obsáhle, byly americké vztahy s Čínou. „Přiznal, že krize kolem Severní Koreje je především lakmusovým papírkem efektivnosti současných vztahů s Pekingem, oznámil Trumpův úmysl povýšit strategickou komunikaci s Čínou, do níž by se nově mělo více zapojit přímo politické byro Komunistické strany Číny, zatímco oba prezidenti by na obecný dialog měli jen dohlížet,“ popisuje Spencerová. A dodává, že z projevu šéfa americké diplomacie vyplývá, že Trump vnímá vztahy s Čínou jako naprostou prioritu své zahraniční politiky. 

Hovořilo se však prý i o Rusku, kde prezident Trump rovněž hodlá podle Tillersona zlepšovat a stabilizovat vztahy. 

„Mezi dalšími prioritami pak zazněly ještě vztahy k Západu a kupodivu i k Africe, kde prý USA hodlají vsadit na obchod a investice čili fakticky kopírovat ‚vítěznou‘ politiku Číny. Z celé Latinské Ameriky, která bývala ‚zadním dvorkem USA‘, Tillerson zmínil především současné nepokoje ve Venezuele a v podobně ‚úzkých mantinelech‘ popsal i budoucí politiku vůči Blízkému východu či Afghánistánu,“ všimla si Spencerová.

„Možná nejdůležitější poznámku Tillerson nicméně pronesl v samotném úvodu svého projevu: zdůraznil, že zahraniční politika USA už nebude vedena ‚americkou výjimečností‘ a ani ideologií. Lidská práva, demokracie a podobně jsou sice stále hodnotami důležitými, ale nebudou se už míchat do zahraniční politiky,“ podotkla Spencerová.

Doslova prý řekl: „Myslím, že je velmi důležité, abychom si všichni uvědomili rozdíl mezi politikou a hodnotami.“

„Tím vším se Tillerson a Trump fakticky vracejí k předvolebnímu heslu ‚Amerika především‘, které kladlo důraz na americkou bezpečnost a ekonomickou prosperitu a implikovalo, že vztahy se světem – včetně aliancí či partnerství – se budou odvíjet od toho, jak budou dotyčné země pro USA (finančně) přínosné,“ uzavřela analytička se slovy, že zahraniční politika v podání Rexe Tillersona signalizuje radikální proměnu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…