Potkali se u benzínky, bylo jich sto a byli z Afriky: Pane, pojďte se prát. Slovo dalo slovo a najednou z toho byla hromadná bitka

16.02.2017 7:11

Francouzský deník Le Figaro píše o děsuplné rvačce mezi asi stovkou příslušníků eritrejského a súdánského gangu. Ve Velké Británii pobývající migranti se střetli na dálničním odpočívadle u Steenvoorde.

Potkali se u benzínky, bylo jich sto a byli z Afriky: Pane, pojďte se prát. Slovo dalo slovo a najednou z toho byla hromadná bitka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mohamed ze Súdánu se sem z Calais prý dostal vlakem

K rozmíškám mezi africkými migranty dochází v této oblasti poměrně pravidelně. Ostatně Steenvoorde leží jen asi čtyřicet kilometrů vzdušnou čarou od Calais, kde dlouhé měsíce pobývaly tisíce ilegálních migrantů v nechvalně proslulém táboře „Džungle“. Obyvatelé města si často stěžovali úřadům na zvýšenou kriminalitu a nepřístojné chování obyvatel tábora. Francouzská vláda dlouho váhala, než rozhodla o srovnání tábora se zemí.

Jak uvádí agentura AFP, do hromadné bitky bylo zapojeno asi sto migrantů z Eritreje a Súdánu, kteří si mezi sebou vyřizovali účty. Podle anonymního policejního zdroje se gangy dohadovaly o svém území, ale diskuse se brzy zvrhla v nelítostnou řež. Vše zpovzdálí pozorovali zaměstnanci čerpací stanice, kteří přivolali policisty ve 20:45. Když ale spatřili súdánští a eritrejší „inženýři a programátoři“ příjíždějící strážce zákona, rozutekli se v blízkém lese.

Policistům se tak podařilo zajistit jen šest těžce dobitých účastníků rvačky, kteří nebyli schopni uprchnout. Ti byli několik minut po jedenácté přivezeni do nejbližší nemocnice. Asi čtyřicet kilometrů od místa střetu se nacházel nejenom uprchlický tábor „Džungle“, ale také tábor Grande-Synthe, kde doposud pobývají tisíce ilegálů. Menší tábor existoval přímo také ve Steenvoorde, ale úřady jej loni zlikvidovaly.

Anketa

Co říkáte na Zemanovu myšlenku, že platit 100 Kč za den v nemocnici je únosné, pokud to bude kompenzováno chudým?

hlasovalo: 10858 lidí

Podle informací listu Le Figaro se tak poprvé stalo již v červenci, kdy bylo z tábora „vyexpedováno“ na šest desítek jeho obyvatel. Druhý pokus uskutečněný úřady v listopadu byl již přece jenom o něco úspěšnější. Jak ovšem dokazuje poslední incident, místní obyvatelé se stále nemohou cítit bezpečně. A to samé platí pro řidiče kamionů, pro které je odpočívadlo u Steenvoorde na cestě do Velké Británie častou a oblíbenou zastávkou.

Naposledy bylo v oblasti takto živo dva dny před loňským Štědrým dnem, kdy se pokusil kamion s asi dvanácti ilegálními migranty na palubě prorazit policejní zátaras a dostat se do asi dvacet kilometrů vzdáleného přístavu Dunkirk. Dva z policistů tehdy spustili palbu ve snaze přinutit řidiče kamionu, placeného převaděče, k zastavení. Tři z migrantů se pokusili ještě za jízdy kamion opustit a přivodili se těžká zranění. Dva z nich se dokonce ocitli v přímém ohrožení života.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …