Potravinová soběstačnost? Dovede nás až k hladomoru, varuje Šichtařová

20.06.2020 18:35

Potravinová soběstačnost Česka se opět stává důležitým tématem. Ekonomka Markéta Šichtařová má za to, že se tlakem na potravinovou soběstačnost propracujeme až k hladomoru.

Potravinová soběstačnost? Dovede nás až k hladomoru, varuje Šichtařová
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Poslankyně Margita Balaštíková a její kolega ze Sněmovny Zdeněk Podla (SPD) přišli s návrhem zákona, podle něhož by se v českých obchodech mělo prodávat více českých potravin. V roce 2027 by měly obchody v Česku prodávat až 85 procent potravin z Česka.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové je ale tahle konstrukce naprosto nesmyslná. Ekonomicky jde podle ní o naprostou hloupost.

Ukazuje to podle ní pohled do minulosti. V té se opakovaně prokázalo, že v konkurenčním prostředí se má zákazník líp. Má k dispozici širší nabídku potravin za přijatelné ceny. Snaha vypěstovat co nejvíc potravin v Česku by podle Šichtařové vedla k tomu, že by se nabídka v obchodech zúžila a dostupné zboží by zdražilo.

Představte si, že se rozhodneme být plně potravinově soběstační. Tedy budeme si tu pěstovat banány? Sotva. Ale dejme tomu, že bez banánů se dá přežít a draslík budeme zobat syntetický v tabletách. Tak tedy si tu budeme pěstovat všechno obilí, zeleninu, ovoce, maso. No dobře, sice nás to bude stát možná třikrát víc, než kdybychom dovezli zeleninu z jižní Evropy či severní Afriky, kde mají několik sklizní, takže zelenina bude tak drahá, že ji bude kupovat jen málokdo – ale dejme tomu, že pár jedinců na její nákup mít bude. No, a pak přijde nějaká plísňová choroba a zdecimuje všechnu zeleninu v našich sklenících. Takové choroby rostlin i zvířat přeci čas od času přicházejí. Podobně, jako si přišel koronáč. Takže pak budeme rok či dva bez jediného kousku zeleniny?! Co na tom, pěkně prosím, má být za výhodu a bezpečí?!“ zeptala se Šichtařová na blogu iDNES.cz.   

Z tohoto úhlu pohledu je tedy potravinová soběstačnost nebezpečná. Pokud něco domácí zdroj potravin ohrozí, bude Česko řešit velký problém. Nakonec by to podle Šichtařové mohlo skončit až hladomorem, s nímž se potýká totalitní severokorejský režim. Mnohem lepší, podle Šichtařové, je pěstovat si v rámci možností potraviny doma, ale myslet také na to, že můžeme dovážet z Izraele, ze Španělska či z Afriky, pokud to bude výhodnější, nebo pokud budou domácí zdroje nějak ohroženy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…