Potraviny, moravské víno, pivo. To chtějí kupovat Vietnamci. Se Zemanem přijel i Petr Nečas

08.06.2017 8:41

Podnikatel a šéf liberecké buňky zemanovců Jaroslav Masopust se vypravil spolu s prezidentem Milošem Zemanem na státní návštěvu Vietnamu. Je součástí podnikatelské delegace a dosažené úspěchy si velmi chválí. „Mají zájem o naše potraviny, moravská vína, pivo,“ řekl Masopust. O cestě informuje MF Dnes.

Potraviny, moravské víno, pivo. To chtějí kupovat Vietnamci. Se Zemanem přijel i Petr Nečas
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman a vícepremiér Vietnamu Vương Đình Huệ

Kromě Masopusta je ve Vietnamu také bývalý ministr zahraničí Jan Kavan či expremiér Petr Nečas. Nechybí ani současný ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Pro Zemana je to pak podle MF Dnes jeden z nejdůležitějších výjezdů. „Zemanovo okolí totiž cítí, že v zemi, jejíž obyvatelé stále slyší na dobovou značku ‚Made in Czechoslovakia‘, může udělat miliardové obchody. A tím i zlepšit prezidentovu image,“ poznamenal. 

Návštěvu v Číně, kde byl prezident před několika týdny, totiž zastínily řeči o jeho zdravotním stavu. Ve Vietnamu proto došlo ke zvolnění programu, navíc vztahy zde jsou dlouhodobě výborné, návštěvou došlo jen k jejich prohloubení. 

„Účast prezidenta republiky na obchodních jednáních má v zemích, jako je Vietnam, velkou váhu,“ dodal k tomu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. A úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat – čeští turisté by mohli do Vietnamu létat bez krátkodobých víz, mezi Prahou a Ho Či Minovým Městem by mělo být zavedeno přímé letecké spojení. Vznikla také dohoda o vzájemném předávání odsouzených a o policejní spolupráci. Smlouvy se svými partnery pak v Hanoji podepsalo hned sedm firem. 

Dnes Zeman z Hanoje odlétá, zavítá ještě do kazašské Astany. Zde se zúčastní slavnostního zahájení mezinárodní výstavy EXPO 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…