Potřebujeme na Hradě osobnost, která bude atmosféru v zemi uklidňovat, jinak se tady umlátíme, burcuje Michael Kocáb

07.02.2017 17:15

REPORTÁŽ Obracíme se na lidi, pro něž je demokracie drahou hodnotou. Pro některé takovou hodnotou být přestává. V USA to zatím vypadá, že se dostal k moci autoritář první třídy. Rozhovořil se Michael Kocáb, mluvčí Kroměřížské výzvy. Na besedě o hledání kvalitního prezidenta padala různá jména, ale projekty aktivistů jsou zatím v podstatě v červáncích.

Potřebujeme na Hradě osobnost, která bude atmosféru v zemi uklidňovat, jinak se tady umlátíme, burcuje Michael Kocáb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

"Když se blíží bouře, je třeba dům stabilizovat. Znám to ze Severní Karolíny. To samé je třeba udělat s naší společností. Zastabilizovat ji a vrátit k hodnotám z roku 1989. Na Evropu se totiž žene bouře," prohlásil Michael Kocáb s tím, že je třeba najít do funkce prezidenta hlavně ušlechtilého člověka. Stalo se na debatě "Hledá se kvalitní prezident!" v pražské Malostranské besedě, kterou pořádal Institut pro křesťansko-demokratickou politiku. ParlamentníListy.cz byly při tom.

Za lepšího prezidenta

Nejdříve však aktivisté za lepšího prezidenta představili své projekty. "Každý, kdo k nám přijde na stránku, napíše telefonní číslo, bude zalogován a může dát tři hlasy svým favoritům a jeden záporný. Každý může během času hlasy měnit. Během tří dnů se zaregistrovalo 30 000 lidí, dnes už jich je kolem 50 000," představil interaktivní hru Prezident 21 její autor Karel Janeček s tím, že pojede dělat kampaň mezi Zemanovce na Moravu, aby se do hry přidali. Zatím jich hraje minimum, o čemž svědčí fakt, že stávající prezident je na posledním místě a dostal 13 000 negativních hlasů. Vede šéf organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

"Máme to jednodušší, protože hledáme prezidenta odpovídajícího určitým kritériím. Dalo by se to shrnout, že náš kandidát by měl hájit prozápadně orientovanou liberální demokracii s důrazem na lidská práva," sdělil mluvčí Kroměřížské výzvy Michael Kocáb, kde podle druhého průzkumu vítězí expředseda vlády v rámci federace a později Senátu Petr Pithart. Problémem obou projektů zatím je, že Pánek ani Pithart se kandidovat na prezidenta podle svých prohlášení nechystají.

Rozmělnit Zemana

Sociolog Jan Spousta podotkl, že jde o to, aby byl zvolen nejlepší prezident, a hledat protiváhy Zemana je kontraproduktivní. "Kdybyste hledali někoho jako Zeman, tak vám poblahopřeju, ale takhle rozmělníte hlasy na druhém pólu, tedy mezi protikandidáty," sdělil s tím, že když do baru přijde krásná dívka, soustředí se na ni veškará pozornost, ale jakmile vejde i její jednovaječné dvojče, pozornost se upne na obě dívky, tudíž se roztříští. Janeček i Kocáb to však odmítli s tím, že před volbami se budou snažit v každém projektu shodnout na nejperspektivnějším kandidátovi.

"Antizemana nehledáme, nic takového jsme neřekli, ale je to bič, který na nás pořád někteří pletou. Když naše kritéria splní Zeman nebo Škromach, ať jsou prezidenti. Chceme osobnost, co bude politickou atmosféru v zemi uklidňovat, jinak se tady umlátíme. Někoho s pozitivní historií. Doposud nás ale Zemanovy činy přivádějí do hájemství Ruska a Číny," řekl Kocáb a dodal: "Obracíme se na lidi, pro něž je demokracie drahou hodnotou. Pro některé takovou hodnotou být přestává. V USA to zatím vypadá, že se dostal k moci autoritář první třídy. Ruští disidenti jsou zelení hrůzou, co je čeká. Ve Francii se Le Penová podle všecho nechytne, ale kdo ví, podívejme se, jak překvapivě dopadl Brexit a americké prezidentské volby."

Kult lidovosti

Všichni účastníci debaty se ale shodli na tom, že velmi důležité budou letošní volby do Poslanecké sněmovny. "U nás je prezident symboly opředená osoba, ale skutečný politický boj se vede v podhradí, takže parlamentní volby budou důležitější," sdělil Spousta s tím, že podpora jednotlivých prezidentských kandidátů není stabilní, ale s blížícími volbami se bude měnit jako při minulé volbě prezidenta. Favoritem byl Fischer, pak začal vyhrávat Zeman, ale Schwarzenberg ho rychle doháněl. Kdyby podle Kocába tehdy za pěkného počasí mnoho lidí neodjelo na chalupy a místo toho volilo, mohl Schwarzenberg vyhrát.

"V naší minulosti se často hledal kult lidovosti. Zápotocký a tak dále, ale i Gottwald, co začal ve sněmovně vyhrožovat oběšením. Sháníme člověka, který je duševně ušlechtilý. Tím je třeba Petr Pithart nebo Eliška Wagnerová. Ti, co se do té funkce moc cpou, by se stát prezidentem neměli. Těch, co chtěli být za každou cenu prezidentem, bylo od doby Sládka požehnaně," vysvětlil Kocáb. Janeček zase zavtipkoval, že je rád, že máme na Hradě Zemana, protože mohla vzniknout Demokracie 21.

Pozor na Babiše

Od posluchačů pak zazněly otázky na ruskou propagandu a hackerství, ale i na rostoucí moc ministra financí Andreje Babiše. Jak sdělil Kocáb, tak si s ruskými dlouhými prsty nebyli schopni poradit Američané a Němci se jich také dost obávají. "Pronikání ruských trollů je šílené. Je to tak intenzivní, že to rozdírá naši společnost," doplnil mluvčí Kroměřížské výzvy. Podle Janečka je třeba vytvořit systém, který by vyhodnotil pravdivost zpráv, což prý není tak nemožné. "Jsem proti Chovancovi, ale ten útvar proti dezinformacím je správně," podotkl.

Dle Spousty hrozí, že bude Babiš podporovat Zemana anebo postaví svého kandidáta. "Jsem obviňován z toho, že fandím Babišovi. Tak to není. Je sice nebezpečím, ale trochu se to přeceňuje," vysvětlil Janeček.

Sál byl plný, přišlo přes šedesát lidí a nakonec svorně zatleskali. Před tím se ale ještě jedna posluchačka podělila o revoluční nápad. Co kdyby byli prezidenti tři, jakýsi triumvirát, jakýsi trojjediný prezident. Miloše Zemana by prý další dva mohli hlídat a nenadělal by tolik paseky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…