Potřebujeme nějaké funkce, jinak na nás budou kašlat, rozohnil se v rádiu Okamura

05.11.2013 17:39

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura usedl do křesla hosta úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Znovu ve studiu zopakoval, že hodlá pracovat pro občany, k čemuž ovšem Úsvit potřebuje také nějaké sněmovní funkce. Jeho cílem je přenést moc z rukou politiků do rukou občanů. O tom s ním chce ale málokdo jednat. Tak chce zatím přímo pomáhat lidem, aby se uměli vzepřít zdejšímu právnímu marasmu.

Potřebujeme nějaké funkce, jinak na nás budou kašlat, rozohnil se v rádiu Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura při předvolebním mítinku v KD Krakov

„Ono to není o tom, zda chceme, nebo nechceme funkce, ale potřebujeme funkce k tomu, abychom mohli prosazovat náš program, jinak na nás ostatní strany budou kašlat,“ zdůrazňuje Okamura s tím, že rozhodnutí o tom, kdo nakonec zasedne v té či oné funkci, rozhodne klub. „Kdyby mě strana nominovala, tak nominaci přijmu,“ říká Okamura na dotaz, zda by stál o post místopředsedy sněmovny. Se čtrnácti poslaneckými křesly ale nemají příliš velkou sílu k prosazení vlastního kandidáta na post místopředsedy. „A odmítáme politikařit,“ prohlásil.

Lidem pomůžeme zadarmo

„My bychom chtěli, aby bylo dodrženo poměrné zastoupení v orgánech sněmovny,“ pokračoval Okamura s tím, že bez funkcí na ně nebude dostatečně vidět. „Vidíte, že prioritou ostatních stran není hovořit s Úsvitem o přímé demokracii," rozohnil se ve studiu poslanec s tím, že cítí snahu vyšachovat jejich hnutí z různých jednání. Zatím jsme jednali s hnutím ANO,“ uvedl dále Okamura. Prý je připraven jednat s každým. Nikoliv poprvé v médiích prohlásil, že jeho hnutí odmítá útočit na jiné strany. S jakoukoli stranou prostě chtějí prosadit zákon o referendu bez výjimek a pak skutečná moc přejde z politiků na občany.

Poslanec si také ve studiu pochvaloval, že mají malý poslanecký klub, že všechny své poslance zná, rozumí si s nimi a ručí za jednotu svého klubu. Úsvit je prý jako jediný jednotný, na rozdíl od těch stran, které se poháněly před soud již v předvolební kampani. A co když poslanci nebudou postupovat jednotně? To hodlá Okamura řešit až ve chvíli, kdy to nastane. Rozhodně pro případné „odpadlíky“ nechystá žádné sankce, protože věří, že na odpadlictví nedojde, protože všem poslancům Úsvitu jde především o přímou demokracii.

V závěru vysílání pak zdůraznil, že hodlá v každém kraji nabízet vzdělávací akademii pro občany, aby věděli, jak se mohou bránit např. exekutorům, aby vůbec věděli, jak jednat se státní správou. „Najmeme odborníky, aby se od nich lidé dozvěděli, jak se v tomto právním marasmu orientovat. Pro lidi to bude zadarmo. Ještě jsme neřešili otázku, z čeho to budeme financovat,“ uvedl Okamura. Podstatou je pomoci např. lidem, kteří si z finančních důvodů nemohou dovolit advokáta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…