Potřebujete kurz třicet korun za euro, tvrdí expert. Lidem to prý pomůže

23.11.2013 11:55

Dánský ekonom Lars Christensen v rozhovoru pro Lidové noviny komentuje masivní oslabení koruny, ke kterému přikročila Česká národní banka. Expert má za to, že Česko potřebuje zvednout ceny o nějakých osm procent v horizontu dvou let, k čemuž má právě vést krok ČNB. V konečném důsledku to prý pomůže i domácnostem. Euro by nás podle jeho názoru mělo stát až třicet korun. A pro všechny „brblaly“ má pádnou odpověď.

Potřebujete kurz třicet korun za euro, tvrdí expert. Lidem to prý pomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Když se podíváte na akumulovanou ztrátu, měly by dnes ceny být až o pět procent výš, než jsou. Abyste je dohnali, měli byste je zvednout za příští dva roky až o osm procent,“ poznamenává expert. Pak budou odpovídat situaci, v jaké se naše ekonomika nachází. „A ani si nemyslím, že to, co dosud ČNB udělala, je dost. Raději bych viděl, aby deklarovala dno pro korunu na třiceti korunách za euro,“ pokračuje.

Zvyšování daní rozhodně nepomohlo

Má také za to, že se v Česku klade příliš velký důraz na problematiku škrtů, státních investic a zvyšování daní, zatímco měnová politika zůstává po hříchu hodně stranou. V této souvislosti se Christensen vymezil i proti exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Zvyšování daní v posledních letech prý Česku nepomohlo a levná dluhová služba, kterou Kalousek tak často argumentuje, není příliš jeho zásluhou.

„Mám mnoho sympatií pro snahu Miroslava Kalouska o konsolidaci veřejných financí. Jenže nízký výnos českých dluhopisů je jen v malé míře důsledkem této snahy. Výnosy jsou nízké globálně, a to proto, že globální situace je deflační, tvrdí ekonom. A pokud ČNB napomůže zvýšení inflace, lidé si udrží zaměstnání, ekonomika se nezadrhne tolik. Pokud by to ČNB neudělala, mohla by řada lidí přijít o místo. „A kolik ušetříte, když budete nezaměstnaní,“ ptá se. Přesně to se dělo v Japonsku v devadesátých letech minulého století, dluhy lidí rostly a ekonomika stála.

Nemusíme se přitom dívat až do Japonska. Pohled na nezaměstnanost mladých v eurozóně úplně stačí.  Christensen doufá, že se Česko nevydá stejným směrem. Díky kroku ČNB by teď v Česku podle Christensena měli najít práci i ti nejchudší a nejméně kvalifikovaní lidé. Expert k tomu poznamenává, že deflace také kdysi přivedla k moci Hitlera.

Exportéři až na druhém místě

Ekonom se však také snaží vysvětlit, že oslabení koruny je především signálem pro české domácnosti, čeští exportéři jsou až na druhém místě. Proč? Pokud budou mít lidé za hranicemi Česka pocit, že na tom nejsou dobře nebo budou čekat, až bude ještě levněji, exportéři své výrobky neprodají. Oslabení koruny je tedy skutečně především jednoznačným prohlášením: „Levněji už bylo, utrácejte.“ Přesně tato slova znějí právě z ČNB a Christensen je potvrzuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…