Potvrzeno: Andrej Babiš do křesla ministra financí navrhuje Pilného, kterého v ANO nechtěli ani za poslance

17.05.2017 13:27

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) navrhl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) jako ministra financí šéfa hospodářského výboru Ivana Pilného (ANO). Ten přitom byl odmítnut jako lídr královéhradecké buňky ANO do příštích sněmovních voleb a sám dokonce zvažoval odchod z politiky.

Potvrzeno: Andrej Babiš do křesla ministra financí navrhuje Pilného, kterého v ANO nechtěli ani za poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Předal jsem návrh panu premiérovi, pan premiér si jej nyní pozve,“ řekl po schůzce s premiérem Babiš s tím, že Pilný přijal jeho nabídku již včera. Sobotka se chce s Pilným potkat podle Babišových slov ještě dnes.

Babiš zároveň také uvedl, že by byl rád, kdyby celá krize skončila a koalice pokračovala dál ve své práci. 

Sobotka v pondělí odmítl návrh, aby se Babišovým nástupcem v čele Ministerstva financí stal dosavadní ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Premiér to zdůvodnil jeho vazbami na koncern Agrofert, který Babiš do února vlastnil. Nepřijal ani nominaci Babišovy náměstkyně Aleny Schillerové, které vytýkal zodpovědnost za údajně pomalý postup Finanční správy při vyšetřování jednokorunových dluhopisů, které Babiš v minulosti nakoupil od Agrofertu.

Premiér chce odvolat Babiše z vlády kvůli nejasnostem ohledně jeho obchodů s Agrofertem a podezření z ovlivňování médií. Prezident Miloš Zeman uvedl, že o premiérově požadavku rozhodne po ukončení své návštěvy Číny. Hlava státu se do Česka vrátí v noci na čtvrtek.

Původní text o Pilného uvažovaném odchodu z politiky čtěte ZDE.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…