Potvrzeno: Dienstbier a Zaorálek to schytali za to, co říkají o Rusku

07.03.2014 7:13

Na úterním jednání poslaneckého klubu ČSSD se poslanci pustili do kritiky Lubomíra Zaorálka a Jiřího Dienstbiera kvůli jejich výrokům na adresu Ruska a o dění na Ukrajině. Deník Právo tak potvrdil dřívější informace ParlamentníchListů.cz. Oba ministři byli nařčeni z toho, že vytrhávají věci z kontextu a že nejsou ve svém hodnocení objektivní. Pochvalu naopak za své diplomatické výroky sklidil premiér Bohuslav Sobotka.

Potvrzeno: Dienstbier a Zaorálek to schytali za to, co říkají o Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Michal Hašek

Podle jednoho z poslanců, který se jednání klubu účastnil, se kritika nejvíc snášela na Zaorálkovu hlavu. „Hlavní připomínka se nesla v tom duchu, že Zaorálek by si měl uvědomit, že už není opoziční politik a že to, co říká, ovlivňuje vztahy ČR s ostatními státy,“ řekl Právu. Poslanci prý apelovali na to, že je třeba zaujímat objektivní, nikoli extrémní a jednobarevné pozice,“ dodal zmíněný poslanec.

Kritika na ministra zahraničí a ministra pro lidská práva přicházela prý zejména od poslanců Jaroslava Foldyny, Vítězslava Jandáka a Stanislava Humla, ti však představují druhý proruský extrém.

„Zatímco u Zaorálka a Dienstbiera členové klubu cítili, že jsou moc proukrajinští, na tyto tři poslance se zase nahlíží jako na příliš ruské. Proto většina lidí ctí vyváženou Sobotkovu pozici,“ uvedl podle Práva nejmenovaný poslanec.

ParlamentníListy.cz o atmosféře na jednání klubu již předevčírem informovaly ZDE

Sobotka se podle poslaneckého klubu vyjadřuje vyváženě

Premiér Sobotka celý tento týden kritizoval porušení ukrajinské suverenity na Krymu, ale varoval před plošnými sankcemi vůči Rusku. Zaorálek s ostatními ministry zahraničí EU označil vpád ruských vojsk na Krym za „akt agrese“ a postavil se za novou ukrajinskou vládu. Šéf diplomacie mluvil také o zrušení vízové povinnosti pro Rusy.

Jiří Dienstbier zase zapochyboval, zda by v rámci své energetické bezpečnosti mělo Česko nechat případnou dostavbu Temelína ruské firmě, když „ruský režim neváhá vydírat a použít vojenskou sílu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…