Poučení pro Nobelův výbor po zkušenostech s laureátem Obamou

02.01.2017 16:55

Ke konci prezidentování Baracka Obamy ve Spojených státech se vyjádřil komentátor na serveru Reflex.cz Jiří X. Doležal. Podle jeho slov bylo Obamovo působení nevalné. „Byl to prezident slabý a Nobelovu cenu míru dostal neprávem,“ podotkl.

Poučení pro Nobelův výbor po zkušenostech s laureátem Obamou
Foto: archív autora
Popisek: Obama

„Obamovo zvolení přineslo všechny představitelné idealistické naděje, jaké si dokážeme představit pod termínem ‚black prezident‘. Jako by jeho zvolením byly potvrzeny všechny postmoderní vzorce – feminismus, odmítání rasismu, odmítání šovinismu, sexismus a všechny tyhle ismy, které od šedesátých let tvoří součást našeho světa v roli otěží. Jako by zvolení černého prezidenta znamenalo konec starého světa netolerance, buranské přímočarosti a křiklounství,“ konstatuje Jiří X. Doležal.

Svět je však podle jeho názoru osm let po jeho zvolení přesně opačný, než jsme čekali při jeho zvolení. Uvádí tak příklad jaderné války, která je podle jeho slov pravděpodobnější než před osmi roky. „A to jak lokální konflikt (Indie versus Pákistán), tak globální jaderná apokalypsa, kdy by se vzájemně anihilovaly USA a Rusko,“ podotýká. 

Původní text ZDE.

Amerika má také podle Doležalových slov za sebou několik let rasových bouří a nepokojů kvůli chování policie k černochům. „Lidská práva a celá jejich agenda se odsunuly někam donedohledna, v zemích, kdy při Obamově nástupu zuřila občanská válka nízké intenzity, dnes zuří plnohodnotná válka, a migrační vlna cloumá celou Evropou. Prostě – svět za osm let vládnutí černého prezidenta dospěl k mnohem horšímu stavu, než byl na začátku jeho vlády,“ zmínil s tím, že rasismus a útlak černých se pod vládou černého prezidenta staly znovu klíčovým problémem. „A celá jedna kulturní oblast – Arábie – se propadla do zmatku, nepokojů a násilí,“ sdělil.

„A tak na závěr Obamova vládnutí prosím Nobelův výbor: Obama dostal Nobelovu cenu za to, jaké naděje jsme do něj vkládali díky jeho tmavé pleti. Příště proto prosím rozdávejte ceny míru spíše za zásluhy o mír než za to, že je nějaký politik příslušníkem menšiny a má tmavou pleť. Rozlišovat podle barvy pleti – jak prokázalo i Obamovo vládnutí – je dnes totiž opravdu out,“ uzavřel Doležal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…