Poučení z historie. O Donaldu Trumpovi se prý píše, jako kdysi o Hitlerovi

05.03.2016 11:19

Daniel Veselý připravil na serveru Britské listy shrnutí nad americkými prezidentskými volbami. Na pomoc si vzal novinový článek Cyrila Browna z roku 1922 o Adolfu Hitlerovi, který by mohl být ponaučením pro dnešek.

Poučení z historie. O Donaldu Trumpovi se prý píše, jako kdysi o Hitlerovi
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Brown ve svém článku, jenž vyšel v The New York Times, uvedl, že Hitlerův antisemitismus nebyl zprvu tak agresivní a upřímný, jak se mohlo zdát, ale šlo spíše o taktiku, jak získat voliče mezi německým obyvatelstvem. 

„Brown o Hitlerovi doslova napsal, že pozdější nacistický válečný zločinec číslo jedna byl zprvu motivován povýšeneckým a nesobeckým patriotismem. Hitler pravděpodobně sám nevěděl, čeho chce dosáhnout. Leitmotivem jeho propagandy v psané a mluvené řeči byl agresivní antisemitismus. Hitlerovo hřímání proti Židům bylo natolik intenzivní, že řada prominentních židovských osobností vyhledala azyl v Bavorské vrchovině, odkud mohli dál do bezpečí odvézt své děti poté, co byli předem varováni, že se chystá antisemitská Bartolomějská noc,“ píše Veselý. Následně konstatuje, že Hitlerův antisemitismus byl hlavně vábničkou pro zástupy svých stoupenců. 

Původní text ZDE.

Veselý si následně ve svém shrnutí, vycházejícím ze serveru Usuncut.com, všímá Donalda Trumpa, kandidáta na prezidenta USA, který opakovaně prohlásil, že Mexiko zaplatí výstavbu jím iniciované směšné zdi. „Hrozil, že přinutí muslimy, aby nosili identifikační odznaky, a dokonce navrhoval, aby jim byl úplně znemožněn vstup na území Spojených států. Sdělovací prostředky by se měly poučit ze svých chyb a neměly by si zahrávat s nebezpečnou rétorikou, zvláště když tato rétorika podněcuje trestné činy z nesnášenlivosti a násilnosti proti menšinám,“ konstatuje Veselý s tím, že činnost Donalda Trumpa je plodnou půdou pro rasistické hlasy. 

„Ačkoliv Trump není tradičním fašistou, jakým byl Adolf Hitler, představuje extrémně nebezpečného pravicového populistu s rétorikou, jež hraje přímo do karet šovinistům, rasovým separatistům, fašistům a nacionalistům. Navíc má k dispozici obrovskou voličskou základnu, jež by jeho myšlenkám mohla nakonec vdechnout život,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…