Pouze u nás. Miloš Zeman okomentoval setkání se Sobotkou. Jde o Šlachtu

13.07.2016 20:55

Bezpečnostní rada státu (BRS) se příští týden ve středu nebude zabývat reorganizací policie. Prezidentovi Miloši Zemanovi to při dnešní schůzce na Pražském hradě řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman proto zrušil svou avizovanou účast na bezpečnostní radě, uvedl na twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. ParlamentnímListům.cz se následně podařilo získat i prvotní reakci prezidenta Miloše Zemana.

Pouze u nás. Miloš Zeman okomentoval setkání se Sobotkou. Jde o Šlachtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

"Vyjádřil jsem údiv," komentoval prezident Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz dnešní novinku, se kterou za ním přišel premiér Sobotka.

O tom, že byl program Bezpečnostní rady státu, týkající se zrušení bodu jednání o reorganizaci policie, upraven buď na poslední chvíli, nebo špatně vykomunikován i s ostatními členy BRS, svědčí i reakce předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. "Nevím o tom," napsal ČTK. Ještě v úterý první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že budou chtít na bezpečnostní radě slyšet, jak ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý vypořádali všechny připomínky státních zástupců. Od nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zase chtěli na BRS ujištění, že reforma neohrozí vyšetřování živých kauz ani budoucí spolupráci policie a žalobců.

Sobotka se ale hájí, že všem médiím rozeslal vyjádření, v němž tvrdí, že program jednání BRS byl rozeslán už před několika dny a bod o reorganizaci policie v něm nebyl.

Na bezpečnostní radě se chtěl Zeman, jak dříve řekl, zasadit o uklidnění napjaté situace v koalici. Vyvolala ji sporná reorganizace policejních útvarů. Plán změn v policejním sboru podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navzdory nesouhlasu hnutí ANO, jehož představitelé mluvili o porušení koaliční smlouvy a hrozili jejím vypovězením.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Sobotka svolal mimořádnou bezpečnostní radu na 14. června. Další mimořádné jednání, které žádali koaliční partneři, pak odmítl s tím, že další řádný termín je 20. července.

V rámci reformy vznikne 1. srpna Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejímž šéfem se stane Michal Mazánek. Pod novou policejní složku budou spadat protikorupční policie a protimafiánský útvar.

Se sloučením policejních útvarů nesouhlasil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který na svojí funkci rezignoval a na konci června odešel do civilu.

Bezpečnostní rada měla opět reformu policie probrat, zabývat se měla i některými návrhy na její úpravu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…