Používání slova „kmotr“ by se mělo zakázat, přál by si Bém

27.05.2013 14:46

Bývalému primátorovi Pavlu Bémovi vadí užívání slov „kmotr“ a „korupce“. Z těchto slov prý vznikl univerzální strašák a hegemon, kvůli němuž je současná politika ve špatném stavu. Když chce někdo někoho usvědčit z korupce, prohlásí o něm, že se kamarádí s kmotry.

Používání slova „kmotr“ by se mělo zakázat, přál by si Bém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Bém zveřejnil zamyšlení o slově „kmotr“ na svém blogu na serveru Aktuálně.cz. Poukazuje na to, že v původním významu byla čest být něčím kmotrem či kmotrou. Podílel se na výchově dětí. Až italský organizovaný zločin postavil „kmotra“ do čela svých organizací.

Český kmotr je postavou z mýtů

V české kotlině je kmotr ovšem postava téměř mytologická. Když teď už bývalý primátor Bohuslav Svoboda nastupoval na pražský magistrát, bylo stěžejním programovým cílem odstranit kmotry a bojovat proti korupci.

Svoboda se pak chlubil tím, že zničil vliv lobbistů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky. „O tom, v jaké je situaci Roman Janoušek, kterého čeká asi nejtěžší a nejsložitější období jeho života, se nemá cenu rozepisovat. Tomáš Hrdlička je zase členem ODS v Praze 10, stejně jako Bohuslav Svoboda,“ zdůraznil Bém.

Za všechno mohou kmotři. Ale kdo to je?

Svoboda po rozpadu koalice na pražské radnici prohlásil, že se kmotři vrátili hlavními dveřmi a strana TOP 09 jim rozvinula červený koberec.

„Kromě toho, že je mi přehledně jasné, že za všechno mohou "kmotři", tápu v tom, kdo jsou,“ zamyslel se Bém. Kmotři jsou na scéně prý i nadále, přestože Svoboda a jeho lidé s podporou ministra Miroslava Kalouska a jeho stranických kolegů v Praze údajně očistili radnici a dopravní podnik od Rittigů a Hrdličků.

Zakažme užívání slova „kmotr“, odhalí se skutečná příčina rozpadu politické stability

Je tu snad někdo nový, kdo už léta usiluje proniknout na pražskou radnici? „Nebo je to jen další způsob, jak nasadit do boje univerzálního škůdce 'kmotra', zaštiťovat se jím a hodit mu na krk všechny problémy a průšvihy, kterými je česká politická scéna zmítaná?“ ptá se Bém.

Možná proto by bylo lepší zákonem zakázat používání slov „kmotr“ a „korupce“ ve spojení s českou politikou. Odhalila by se tak prý pravá příčina toho, proč se politická etika a stabilita bortí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …