Povedená dvojka uprchlíků v Norsku: Každý má na kontě přes deset znásilnění

09.09.2016 8:29

Soudy v Norsku tento týden řešily dva případy „sériových“ sexuálních násilníků, kteří do země přišli ze zemí Afriky a Blízkého východu. Oba téměř čtyřicetiletí muži mají na svědomí více než deset pokusů a dokonaných znásilnění.

Povedená dvojka uprchlíků v Norsku: Každý má na kontě přes deset znásilnění
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky v calaiské "džungli" jsou i invalidé

Ve středu byl okresním soudem v Oslu odsouzen na sedm let do vězení osmatřicetiletý Iráčan, který se podle obžaloby dopustil tří znásilnění a dalších dvou pokusů o znásilnění. Trestných činů se měl obviněný muž dopouštět v letech 2007 až 2010. U soudu sice přiznal, že přišel se všemi pěti ženami do kontaktu, ale odmítl, že by na ně útočil a sex si nějakým způsobem vynucoval. Celkově byl muž obviněn z osmi sexuálních útoků, z nichž ve dvou případech šlo přímo o „vynucený sex“.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Státní zástupce původně navrhoval pro sexuálního násilníka z Iráku trest odnětí svobody ve výši devíti let. Poukazoval přitom na posudky odborníků, podle kterých je obžalovaný velký manipulátor s psychopatickými rysy a nelze u něj vyloučit recidivu. V Norsku Iráčan požádal o azyl v roce 2005. Když jej policisté v roce 2010 podezřívali ze znásilnění, vrátil se raději zpět do rodné země. Poté se však zase objevil v Norsku a jedna z jeho obětí jej loni poznala v ulicích Osla.

Obviněný sexuální násilník je také v důsledku rozhodnutí soudu vedle sedmiletého trestu vězení odsouzen zaplatit svým obětem v přepočtu více než dva miliony korun coby odškodné. Rozsudek nicméně není pravomocný a muž se proti němu může odvolat. Podle informací internetového serveru Local tuto možnost zvažuje. Obdobného trestu se může dočkat také stejně starý muž z Eritreje, který v pondělí stanul před soudem v Oslu, jenž jej obvinil ze tří znásilnění a jednoho dalšího pokusu o něj.

Osmatřicetiletý Eritrejec žil v regionu Vest-Agder, ale čtyř sexuálních útoků se měl podle obžaloby dopustit v hlavním městě Oslu. „Neexistuje žádný důkaz, že by se můj klient dopustil znásilnění či pokusu o něj,“ odmítl připustit vinu svého klienta jeho obhájce Arne Aas Gunnar. Stejně odmítavě se v pondělí před soudem vyjádřil i samotný obviněný, který by měl příští čtyři týdny strávit ve vyšetřovací vazbě. Za tuto dobu by měli policisté zajistit potřebné důkazy.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

První týden bude muž podle internetového serveru Local držen v naprosté izolaci a nebudou mu povoleny ani žádné návštěvy nebo písemná korespondence s příbuznými a přáteli. Policejní vyšetřovatelka Lene Hammersland pro média uvedla, že muž byl zadržen a obviněn na základě konkrétních indícií. „V současné době probíhá vyšetřování a ještě vyslechneme všechny oběti. Už nyní ale víme, že s těmi ženami se znal,“ Obviněný žil v Norsku legálně po několik let. Pokud jej soud uzná vinným, hrozí mu tři až patnáct let odnětí svobody.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…