Pověšená babička pana prezidenta a bydlení seniorů. Zástupce ombudsmanky Křeček popsal šokující případ z praxe

05.06.2014 17:28

Nedělní výrok prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k urychlenému přijetí zákona o sociálním bydlení dříve, než se první babička pověsí, inspiroval známého bojovníka za práva nájemníků Stanislava Křečka (ČSSD) k napsání článku "Pověšená babička pana prezidenta", v němž vidí problém nájemního bydlení trochu jinak než prezident.

Pověšená babička pana prezidenta a bydlení seniorů. Zástupce ombudsmanky Křeček popsal šokující případ z praxe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Babička a tisíce dalších seniorů nebo i mladých lidí totiž podle Křečka nepotřebují úpravu nějakého „sociálního“ bydlení, protože bydlí v bytech často již mnoho let, a o žádné sociální případy se nejedná. „Jenom ze mzdy, kterou pobírají, a z důchodů po celoživotní práci už ho ale nedokážou zaplatit, protože nájmy bytů jsou zcela nesmyslně a hlavně bezdůvodně vysoké,“ upozorňuje Křeček.

Důvěra zákonodárců v rozhodování soudů byla zklamána

Zákonodárci se podle něj domnívali, že věc se vyřeší tím, že nový občanský zákoník stanoví povinnost soudů rozhodovat o obvyklém nájemném podle zákonem stanovených kritérií. „Ale jestliže např. Obvodní soud pro Prahu 3 rozhodne tak, že za byt o velikosti 55 metrů čtverečních bez jakéhokoliv vylepšení ze strany pronajímatele je přiměřené nájemné 10.000 Kč (důchodce v bytě bydlící nabízel 8.500 Kč, což by s pomocí příbuzných mohl z nízkého důchodu platit) a ještě navíc soud rozhodne, že tento důchodce má zaplatit náklady soudního řízení (!!!) ve výši 120.000 Kč, pak naše naděje byla zklamána,“ popsal Křeček případ z praxe.

  • Celý text Stanislava Křečka ZDE.

Podle něj ale zákon o sociálním bydlení s tím nic nenadělá. Prý stačí změnit zákon o hmotné nouzi a stanovit výši příspěvku na bydlení těm, kteří to nezbytně a odůvodněně potřebují.

Křeček vyjádřil pochybnosti nad tím, zda by nový zákon o sociálním bydlení mohl vyřešit mediálně „vděčný“ problém ubytoven. „Jistě nemravný `obchod s chudobou` a kořistění sociálních dávek za nekvalitní a předražené bydlení můžeme odsuzovat, ale bude to mnohem věrohodnější, až navrhneme alternativu bydlení pro tyto lidi,“ uvedl s tím, že zákon, ať se bude nazývat jakkoli, v tomto směru nijak nepomůže, protože žádné nové byty neopatří. „Kam by ti lidé z těch likvidovaných ubytoven šli? Obce, jejichž konání je odvislé od mínění občanů, tento problém reálně řešit nemohou,“ poznamenal s tím, že se musí vlády ohledně zákona o sociálním bydlení zastat: „Spěchat s jeho přijetím, když dnes nikdo pořádně neví, co by v něm mělo být, a naopak ti, kteří to vědí naprosto jasně, jsou mimo realitu, opravdu není snadné,“ dodal.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…