Pověsit! Dienstbier je kolaborant, před soud s ním. I takto vypadala demonstrace proti uprchlíkům v Brně

27.06.2015 10:10

REPORTÁŽ V pátek byla na brněnské Moravské náměstí svolaná Dělnickou mládeží demonstrace na protest proti imigraci. Souběžně se nedaleko v parku uskutečnilo opačně zaměřené shromáždění svolané iniciativou Brno blokuje. Centrum města proto obsadily desítky policejních těžkooděnců, kteří hlavně bránili kontaktu znepřátelených skupin.

Pověsit! Dienstbier je kolaborant, před soud s ním. I takto vypadala demonstrace proti uprchlíkům v Brně
Foto: David Daniel
Popisek: Demonstrace v Brně proti přijímání uprchlíků

V parku na Moravském náměstí se kolem sedmnácté hodiny pod transparentem "Neonacistům vstup zakázán" sešlo asi tři sta lidí, které svolala iniciativa Brno blokuje a kteří nesouhlasili s protesty proti uprchlíkům. V parku vyrostlo v rámci happeningu malé stanové městečko a jeho prázdné stany podle organizátorů měly symbolizovat dost prostoru i pro uprchlíky. „Slyšeli jsme zprávy, že v Olomouci už jsou hordy uprchlíků a že se už valí na Brno a na Prahu. Běžte se podívat do těchto stanů a uvidíte, že jsou zatím prázdné. Takže žádnou paniku, žádné hordy nás neokupují. Ale i kdyby, i v samotném centru Brna je místa dost,“ řekl jeden z organizátorů na úvod shromáždění. I přes svůj název iniciativa odmítla tentokrát blokování akce odpůrců imigrace a vyzvali účastníky, aby po dobu demonstrace zůstali v prostoru parku.


Brněnský náměstek Martin Ander (Foto: David Daniel)

Shromáždění se zúčastnil i brněnský náměstek primátora Martin Ander (SZ). Mimo jiné kritizoval média kvůli způsobu, jakým informují o uprchlících a mluvil o dosavadních zkušenostech s imigrací. „Lidé si snaží zachránit své rodiny a děti a v tom smyslu máme morální povinnost jim pomoci. Mluvil jsem s několika rodinami uprchlíků, kteří do Brna v poslední době přišli, a všichni potvrdili, že sem přišli v ohrožení válkou. A pokud jde o to, jak může Česká republika problém zvládnout, je tady dost příkladů z minulosti. Na konci 40. let Československo přijalo třináct tisíc uprchlíků z Řecka a nebyl s tím žádný problém, v devadesátých letech sem přišlo tři a půl tisíce uprchlíků z Bosny, většinou muslimů, tisíc uprchlíků z Kosova, a přesto tehdy nevznikala žádná panika a nekonaly se žádné demonstrace proti imigrantům. Jsem přesvědčen, že dnes je debata uměle vyvolávaná a je to snaha extrémistických organizací prosazovat svoje politické cíle. A naše povinnost je situaci uklidňovat,“ řekl Martin Ander. V rámci akce pak aktivisté předčítali příklady předsudků, které v současnosti proti uprchlíkům česká veřejnost má a snažili se je vyvracet.

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Pověsit! křičel dav po projevu Vandase

O hodinu později se na Moravském náměstí před Místodržitelským palácem shromáždili odpůrci imigrace svolaní iniciativou Utečence v České republice nechceme. Oproti demonstraci proti islámu, která se na tomtéž místě konala v zimě, přišlo o několik set účastníků více, tedy něco přes tisícovku. Akci formálně zahájil aktivista Petr Šmako, který prohlásil, že imigrační vlna je nový druh války a demonstrace má této hrozbě čelit. „Evropská unie je prohnilá a neschopná ochránit vlastní hranice, bruselským byrokratům nedochází, že bez schengenského prostoru není EU řadovým občanům k užitku, a když jim neprošly kvóty, snaží se nám propašovat africké vetřelce jiným způsobem. To nesmíme dopustit, byli jsme před Evropskou unií a budem i po ní,“ oslovil dav Šmako.

Dalším řečníkem byl Tomáš Vandas. Jeho projev strhl demonstrující ke skandování, zvlášť když prohlásil české europoslance za ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09, kteří hlasovali pro přijímání imigrantů, za vlastizrádce, nechybělo ani volání „pověsit“ apod. „Tento problém musí být řešen radikálně, na moři musí být vytyčena hranice a každý pokus o její proražení musí být odražen, a pokud z moře vytáhneme nějaké uprchlíky, neodvezeme je do Evropy, ale do Afriky. Politici evropských států politikou multi kulti způsobili, že Evropa mění tvář, že imigrantské hordy rabují a zapalují auta,“ prohlásil Vandas. Varoval, že podle výsledků bruselského summitu bude Česko zapleveleno imigranty. Imigranty podle něj nemůžeme přijímat, protože jsme vytunelovaná země, která nemá finance ani pro vlastní lidi. „Nároky imigrantů neustále rostou a vlastizrádce ve vládě Dienstbier připravuje zákony v jejich prospěch, to je kolaborant největšího druhu a měl by být postaven před spravedlivý soud. A pomáhá mu ombudsmanka Šabatová, která místo aby hájila zájmy našich občanů, zastává se cizí a nepřizpůsobivé verbeže,“ řekl v projevu Vandas.

V posluchačské skupině byli četně zastoupeni demonstranti hlásící se k extrémně pravicové orientaci, na oblečení a tetování řady z nich bylo možné vidět runové nápisy a další jednoznačnou symboliku. Během akce došlo i na úsměvné momenty, když například mladík na pozdrav kamarádovi odpověděl slovy „Detsches Volk“, a na dotaz, jak se mu vede, zaznělo „Sehr gut“, aby za pár okamžiků nadšeně začal skandovat „Čechy Čechům“. Po Vandasově projevu přicházeli k mikrofonu další pozvaní zástupci jiných iniciativ, kteří opakovali obdobné teze, jaké už zazněly a spojoval je odpor k imigraci, dav se mezitím začal rozptylovat. Došlo také ke dvěma potyčkám mezi policisty a demonstranty.

Policie uzavřela prostor a oddělila demonstrující

Během projevů odpůrců se lidé svolaní iniciativou Brno blokuje shromáždili na hranici parku na Moravském náměstí a skandovali hesla proti neonacismu a na podporu uprchlíků. Policejní těžkooděnci prostor uzavřeli a obě skupiny zůstaly po celou dobu odděleni. Po skončení protiimigračních projevů sice řečníci doporučili účastníkům, aby „individuálně a každý za sebe“ prošli městem směrem k nádraží, většinu z nich ale lákal spíš prostor parku. Asi po čtvrt hodině, kdy se pokoušeli zpovzdálí komunikovat s policisty i odpůrci, se rozešli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…