Pověst farmářských trhů kazí chiméry, vyprávěl u Moravce šéf asociace

14.10.2013 19:19

O kvalitě výrobků nabízených na farmářských trzích, které pořádají členové Asociace farmářských tržišť, se v pořadu Impulsy Václava Moravce snažil přesvědčit její předseda Jiří Sedláček. Například tvrzením, že na tržištích asociace se prodávají výrobky ze supermarketů jen v minimální míře. „Máme systém certifikace, kterým nepoctivé prodejce eliminujeme,“ uvedl Sedláček.

Pověst farmářských trhů kazí chiméry, vyprávěl u Moravce šéf asociace
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lidé na farmářských trzích

Podle Sedláčka farmářským trhům nejvíc kazí pověst chiméry, že se například na určitých farmářských tržištích prodávají překupované výrobky, například ze supermarketů. „Opravdu se to v mnoha případech objevilo. Naštěstí na našich tržištích v naprosto minimální míře. Pokud jsme to zjistili, tak jsme se s takovým prodejcem rozloučili,“ uvedl Sedláček.

V Asociaci farmářských tržišť je asi jen devítina všech pořadatelů farmářských trhů. Je to zřejmě proto, že asociace má stanovena určitá pravidla, která výskyt přeprodávaného zboží ze supermarketů eliminuje.

V pořadu byl citován zemědělec  František Němec, podle kterého je největším problémem výrobky prodat. Postupem času se mu podařilo dosáhnout stavu, kdy 80 procent produkce si prodává sám, zbytek přes prodejny Globus a další subjekty. „Snažíme se prodávat všude, kde se o naše výrobky dobře postarají,“ uvedl Němec.  

Sedláček uvedl, že není pravdou, že výrobky na farmářských trzích jsou příliš drahé. Cenově srovnatelné produkty farmářských trhů jsou např. vajíčka, mléko, máslo, ovoce, zelenina.

Upozornil ale, že je nutné srovnávat srovnatelné produkty. Ne například máslo, které pochází z velké mlékárny, s máslem vyrobeným z biomléka.

Nebo nelze prý srovnávat jablka ze Španělska, u kterých ani obchodník není schopný doložit, jakými chemickými přípravky byla ošetřena, s jablky například od ovocnáře z Litoměřicka, kde je asociace schopna doložit, jakými postřiky byly jabloně či jiné ovocné stromy ošetřeny, či zda používá bioprodukty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…