Povídali si Martin Konvička a Jiří X. Doležal. I o tom, jak to bylo se Zemanem

03.12.2015 9:28

Kontroverzní komentátor týdeníku Reflex Jiří X. Doležal zpovídal neméně kontroverzní postavu českého veřejného prostoru – protiislámského aktivistu a šéfa Bloku proti islámu Martina Konvičku, který za své výroky o muslimech na Facebooku čelí trestnímu stíhání za šíření nenávisti. Hovořili spolu o 17. listopadu a prezidentu Zemanovi, či o tom, čeho by Konvička rád s muslimy na našem území docílil. Namlít do masokostní moučky či zavřít do koncentračních táborů prý nikoliv.

Povídali si Martin Konvička a Jiří X. Doležal. I o tom, jak to bylo se Zemanem
Foto: Václav Fiala
Popisek: Lídr Bloku proti islámu Martin Konvička (vlevo) a předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský

J. X. Doležal na úvod rozhovoru avizoval, že se zná s Martinem Konvičkou dlouhou dobu a že na něj byl budějovický entomolog v osobní korespondenci i na Facebooku sprostý. Proto si prý mohl dovolit zatlačit na pilu, což dokázal hned svojí první otázkou. „Budete si po 17. listopadu říkat Blok proti islámu – zemanovci?“ otázal se šéfa tohoto protiislámského sdružení.

Konvička jeho výpad odrazil zápornou odpovědí, aby následně uvedl, že se shodou s některými názory prezidenta Miloše Zemana nikdy netajil. „Už asi před rokem a půl jsem jej zařadil do miniseriálu ‚islamofob dne‘ hlavně kvůli jeho principiálnímu postoji vůči islámskému terorismu. A připomínám, že do stejného seriálu jsem zařadil i vás, pane redaktore,“ vrátil Doležalovi štípavou otázku.

To, že lídr protiislámského sdružení stanul 17. listopadu na stejné tribuně jako prezident, nebylo náhodou. „Řeknu vám jen tolik, že za tím bylo poměrně dost hodně složitých jednání, do nichž jsem nevstupoval,“ vysvětlil Konvička. „Takže jste byl najednou vedle Zemana; a ani nevíte jak?“ nedalo to komentátorovi Reflexu. „Ne, nepodsouvejte,“ nenechal se Konvička vyvést z rovnováhy. „Blok proti islámu plánoval demonstraci na Hradčanském náměstí. Na podporu prezidenta. To zajisté víte. Když se pak objevila zpráva, že prezident vystoupí na Albertově, tak jsme ho šli podpořit,“ lakonicky konstatoval asi nejznámější český protiislámský aktivista.

Výroků lituji, ale…

„Výroky jsem řekl jako úplně normální občan povídající si na internetu s jinými normálními občany. Těch výroků sice lituji, ale považuji to za skončenou věc. Kdybychom se hrabali v privátních výrocích téměř kohokoliv, tak bychom zajisté našli výroky podobné a na nejrůznější témata,“ uvedl Konvička k výrokům ze sociální sítě Facebook o mletí muslimů do masokostní moučky a koncentračních táborech pro muslimy, za něž je trestně stíhán.

Čeho by šéf Bloku proti islámu rád s muslimy na našem území docílil? „Byl bych prostě nejradši, kdyby se muslimové, nejen v Česku, na islám vykašlali a našli si nějakou rozumnější náplň života,“ prohlásil Konvička s tím, že pokud islám někoho zotročuje a někomu ubližuje, tak jsou to především muslimové. A až na druhém místě jsou nevěřící.

V praxi by měly být tyto představy přetaveny ve spolupráci s Úsvitem do potlačení šíření a propagace islámské ideologie úplně stejně, jako se u nás nesmějí šířit a propagovat jiné totalitní ideologie. Islámské mešity či modlitebny by tak měly útrum. „Tak jako u nás nesmějí mít kanceláře nacistické strany,“ říká Konvička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…