Povinně mezi vojáky? Jana Černochová navrhuje...

23.07.2015 14:51

Příslušníků aktivních záloh je příliš málo, posteskla si v rozhovoru pro server Svobodné fórum poslankyně Jana Černochová (ODS), členka sněmovního branného výboru. Vysvětlila, že situaci by mohl změnit nový zákon, který by finanční podporu členům aktivních záloh, ale i jejich zaměstnavatelům, zvýšil. Prozradila také, co čeká od nového prezidenta USA, který ve funkci vystřídá Baracka Obamu.

Povinně mezi vojáky? Jana Černochová navrhuje...
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová, ODS

Černochová prozradila, že máme sice 2,5 tisíce tabulkových míst pro záložáky. Ve skutečnosti jich je jen 1200. „Což je strašně málo,“ posteskla si. Prý tomu tak není jen kvůli tomu, že čekají na nový zákon. „Je to i proto, že tady neprobíhala žádná kampaň, aby se veřejnost oslovila a aby bylo vysvětleno, co vlastně ty aktivní zálohy dělají,“ uvedla s tím, že dalším problémem je i nedostatečné vybavení pro záložáky. Připomněla, že záložáci musí splnit všechny fyzické a zdravotní testy a složit přísahu, protože startovací podmínky jsou jak pro profesionální armádu, tak pro záložáky stejné. Na druhou stranu mnohdy vyfasují balíček základních věcí, které jsou ale často nefunkční. „Takže si vlastně pěstují dost drahý koníček a chodí si dokupovat věci do army shopů,“ prozradila.

Mladí lidé by se měli účastnit armádních kempů

Myslí si, že jak do záloh, tak do profesionální armády by se mělo začít náborovat přirozenou a příjemnou metodou už na základních a středních školách. „Například ve Francii a myslím, že i v Británii mají středoškoláci povinné armádní kempy, což mi připadá úžasné,“ svěřila se. Mladí lidé by se na těchto armádních kempech měli seznamovat s integrovaným záchranným systémem a státní službou vůbec. „A druhá je, že by se měl pěstovat pocit nějakého vlastenectví. Tedy vědomí, že máme se státem společenskou smlouvu a že když od státu něco chceme, tak bychom to taky měli nějak vracet. A to, co bychom měli vracet, tedy kromě daní, je, že se budeme podílet na jeho zabezpečení, když nás někdo napadne nebo když tady budou povodně nebo jiné živelní katastrofy,“ uvedla.

Na otázku, jak jsou příslušníci aktivních záloh státem odměňováni, přiznala, že „úplně směšným žoldem“, který prý činí asi pětistovku měsíčně. „A na cvičení si berou dovolenou. Až v návrhu nového zákona je, že se to jim i jejich zaměstnavateli bude kompenzovat platem. Což je úplně v pořádku. V novele tedy je, že se to bude hradit jak zaměstnanci, tak zaměstnavateli, aby si na tu dobu mohla firma najít brigádníka a nestrádala,“ prozradila.

Výcvik záložáků by měl trvat dvanáct týdnů, tedy stejně jako u profesionálních vojáků. V aktuálním návrhu zákona by tato doba měla být nepretržitá, tzv. „v jednom kuse“. Černochová ale bude dávat pozměňovací návrh, aby to bylo do 24 měsíců. „Protože je mi jasné, že sebevstřícnější zaměstnavatel se nedokáže vzdát zaměstnance na tři měsíce,“ vysvětlila, proč bude změnu navrhovat.

Při cvičení aktivních záloh spí muži i ženy v jedné místnosti. Prý je to tam každému jedno

Po základním výcviku záložáci podstupovali výcvik. Dosud to byl jen letní, Černochová ale žádala, aby byl i zimní.

Upozornila také, že takzvané povinné zálohy tvoří všichni, kteří absolvovali povinnou vojenskou službu a nepřesáhli věkovou hranici 60 let. „A tam by podle mě bylo zapotřebí, aby si ti lidé, kteří byli na vojně třeba před 20 lety, své dovednosti obnovili,“ podotkla s tím, že taková cvičení musí být na dobrovolné bázi.

Prozradila i to, že v aktivních zálohách působí asi sto žen. „A musejí zvládnout všechno, co muži, nemají žádné úlevy v ničem, ani ve zdravotním stavu, ani ve fyzických testech,“ podotkla. Na otázku, zda tyto ženy mají zvlášť sprchy nebo místnost na spaní, uvedla, že „spí všichni v jedné místnosti a je to přirozené. Tam je to každému jedno. Kdo žil někdy na kolejích, tak to pochopí. Když bude nějaký konflikt, tak tady nebudou oddělené stany nebo umývárny.“

Pevně věřím, že Obamu vystřídá nějaký republikán

Černochová také očekává další závody ve zbrojení, tak jak jsme je znali z éry studené války. „To je něco, co se tady dít bude a bude se to dít o to víc, až prezidenta Obamu, jak pevně věřím, vystřídá nějaký republikán,“ uvedla poslankyně.

To, že se teď Spojené státy nechtěly moc vměšovat do Evropy, je podle ní jednak osobností prezidenta Obamy, jednak politikou EU, která několikrát naznačovala, že o to nestojí. „Takže já doufám, že až v USA dojde k administrativní změně v podobě nového prezidenta, tak tady bude mít Putin zase soupeře, se kterým si nebude moct zahrávat tak jako s některými představiteli EU,“ uvedla.

Myslí si také, že stále potřebujeme pomoc USA. „Princip kolektivní obrany je naprosto v pořádku, a dokud budu v politice, budu dělat všechno pro to, aby naším hlavním a jediným spojencem v rámci kolektivní obrany bylo NATO, protože Evropa nikdy nebude schopná se na nějaké společné armádě domluvit. Kdo tvrdí opak, sám sobě lže,“ dodala.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…