Povinné vymáhání škody po úřednících ministerstva odmítla

23.03.2019 20:40

Ministerstva odmítla opětovnou poslaneckou novelu Starostů, podle níž by stát byl povinen, nikoli pouze mohl vymáhat po svých úřednících škodu, kterou mu způsobili nezákonným rozhodnutím nebo nesprávným postupem. Vyplývá to z předkládací zprávy na vládním webu. Obdobné tři návrhy předchozí vlády odmítly, nynější ji projedná v pondělí.

Povinné vymáhání škody po úřednících ministerstva odmítla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Novela mění současnou praxi, kdy stát škodu vymáhat může, ale nemusí. Starostové argumentují tím, že kraje a obce takovou povinnost mají. Kritici se ale obávají například toho, že se státní úředníci budou bát rozhodovat. Zastánci změny to odmítli. „I nečinnost, prodlevy a případně jiné obstrukční postupy úředníků jsou samy o sobě nesprávným úředním postupem,“ uvedli poslanci Starostů.

Ministerstvo financí svůj nesouhlas zdůvodnilo mimo jiné tím, že novela nebere v úvahu takzvaný řetězec velení. Jde o stav, kdy podřízení úředníci, formálně odpovědní za nezákonné rozhodnutí, jsou při svých postupech vázáni interními předpisy a navíc nemusí mít rozhodující vliv na konečný výsledek rozhodnutí.

„Navrhovaná změna je tak spíše formálního charakteru a považujeme ji za nadbytečnou,“ uvedlo Ministerstvo spravedlnosti. Proti novele se postavily i Ministerstvo vnitra, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Notářská komora.

Podle tvůrců předlohy úřady k vymáhání škody po úřednících až na výjimky nepřistupují. Proto chtěli výslovně stanovit, že takový postup by byl povinný v případech, kdy stát musí lidem újmu způsobenou pochybením úředníka zaplatit. Předloha měla stanovit i výjimky. Škodu by stát nemusel vymáhat například v případě, že na věc, o které úředník rozhodl, existovaly odlišné právní názory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…