Povstalci propustili další tři ukrajinské vojáky a civilistu

27.12.2014 15:57

Dnes byla na východě Ukrajiny završena výměna zajatců. Proruští separatisté propustili další tři zajaté ukrajinské vojáky a jednoho civilistu. Podle agentury Ukrinform to dnes na Facebooku oznámil náměstek ukrajinského ministra obrany Vasyl Budyk. Vydání této čtveřice by mělo ukončit výměnu zajatců, jejíž hlavní část se uskutečnila už v pátek.

Povstalci propustili další tři ukrajinské vojáky a civilistu
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Povstalci při ní podle dnešních údajů ukrajinských médií propustili 146 vojáků, za které dostali 222 svých lidí. Výměna zajatců byla dohodnuta na jednání, kterého se ve středu v Minsku zúčastnili zástupci obou znepřátelených stran.

Budyk poznamenal, že "teroristé" – což je termín Kyjeva pro povstalce – tři vojáky a civilistu dnes propustili bez další reciproční výměny. Vojáci byli podle něj v zajetí 118 dnů a civilista byl povstalci vězněn 103 dny.

Další kolo jednání mělo proběhnout v pátek, ale bylo odloženo

Na Štědrý den se v běloruské metropoli Minsku konalo předběžné jednání kontaktní skupiny tvořené zástupci ukrajinské vlády, separatistů, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Moskvy. Mnoho informací o jeho výsledku se na veřejnost nedostalo, kromě toho, že jednání bylo obtížné a že se podařilo definitivně dojednat výměnu zajatců. Další setkání vyjednávačů se očekávalo v pátek, ale bylo bez upřesnění odloženo.

Klíčovými body rozhovorů je nyní dodržování příměří a stažení těžké výzbroje z frontových linií mimo třicetikilometrovou bezpečnostní zónu. Klid zbraní je v současné době znatelně výrazněji respektován, než tomu bylo ještě před několika týdny, nicméně ojedinělá provokativní střelba se stále někde ozývá. Podle armádních zdrojů tomu tak bylo i v noci na dnešek u doněckého letiště.

Pokud jde o stahování těžkých zbraní, generál Oleksandr Rozmaznin z generálního štábu ukrajinské armády ve čtvrtek sdělil, že začne po 26. prosinci v případě, že bude dodržováno příměří.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…