Povstalci v Doněcku prý zajali i české žoldnéře

07.06.2014 18:59

Proruští rebelové na východě Ukrajiny prý zajali mnoho zahraničních žoldnéřů, mezi kterými jsou údajně i čeští občané. Řekl to jeden z předáků proruských povstalců na východě Ukrajiny Miroslav Ruděnko agentuře Interfax-Ukrajina. Tvrzení nebylo možné ověřit z jiných zdrojů.

Povstalci v Doněcku prý zajali i české žoldnéře
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pozůstatky z bojů

„Slyším něco takového poprvé, a tedy takovou mediální informaci nemohu potvrdit ani komentovat," řekla ČTK mluvčí české diplomacie Johana Grohová. Vyjádření českého velvyslanectví v Kyjevě se zatím nepodařilo získat. Ani české Ministerstvo obrany o údajně zajatých Češích nic neví. Podle mluvčího resortu Jana Pejška se momentálně žádný Čech neúčastní na Ukrajině pozorovatelské mise.

 

Zajatí jsou prý Afričané, Češi i Poláci

 

„Mezi zajatci byli muži afrického vzezření, mnoho bylo občanů Česka a Polska, byli také zajati velitelé žoldnéřů, kterými se ukázali být polští občané," tvrdil Ruděnko, který se označuje za místopředsedu vlády nikým neuznané Doněcké lidové republiky. Dodal však, že mu osud zajatých cizinců není znám, prý asi stále mohou být uvězněni, protože o výměně zajatců už dávno neslyšel.

Doněcký gubernátor Serhij Taruta v pátek podle Interfaxu uvedl, že rebelové drží v zajetí více než 200 lidí, včetně občanů řady zemí, a že o propuštění těchto rukojmích se jedná.

 

Ukrajinské úřady popírají, že by využívali služeb žoldnéřů

 

Ukrajinské úřady už mnohokrát popřely tvrzení rebelů, že by používaly služeb zahraničních žoldnéřů k potlačení povstání.

Proruští ozbrojenci ve východoukrajinském Slavjansku zadrželi 25. dubna sedm pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi nimiž byl i podplukovník české armády Josef Přerovský. Ze zdravotních důvodů byl nejprve propuštěn zadržovaný Švéd, ostatní unesení byli propuštěni 3. května. Po svém návratu do vlasti Přerovský sdělil, že jemu ani kolegům z Německa, Polska a Dánska únosci fyzicky neubližovali, ani je netrápili hlady.

Různé povstalecké skupiny mezitím zadržely další zahraniční pozorovatele. Aktuálně OBSE podle ukrajinských médií pohřešuje dva své týmy. Jedna skupina, ve které je čtveřice pozorovatelů ze Švýcarska, Estonska, Turecka a Dánska, zmizela v Doněcké oblasti 26. května, druhý tým působící v Luhanské oblasti je nezvěstný od 29. května.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…