Požadavek lustračního osvědčení podle Sobotky jednání o vládě nezkomplikuje

04.11.2013 10:50

Požadavek, aby ministři měli lustrační osvědčení, by podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky neměl zásadně zkomplikovat jednání o nové vládě. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po setkání s předsedou Asociace samostatných odborů ČR Bohumírem Dufkem. Právě s odbory, ale i zástupci zaměstnavatelů by Sobotka o novém kabinetu také rád jednal.

Požadavek lustračního osvědčení podle Sobotky jednání o vládě nezkomplikuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

"Podle mého názoru to není zásadní komplikace, rozhodně nám to neznemožňuje, abychom jednání po víkendu zahájili a intenzivně v nich pokračovali," uvedl Sobotka. Dodal, že v prvních dnech a týdnech se stejně jednání povedou o programu a až poté o personálních otázkách. Za jména ministrů ponesou odpovědnost jednotlivé vládní strany, podotkl také Sobotka. Upřednostňoval by koaliční spolupráci s KDU-ČSL a ANO, nikoliv menšinovou vládu sociální demokracie.


Čisté lustrační osvědčení požadovala u všech dosavadních vlád prezidentská kancelář. Mluvčí Hradu Hana Burianová Lidovým novinám potvrdila, že stejnou podmínku bude mít u všech zájemců o ministerská křesla také současný prezident Miloš Zeman. Ministrem prý nejmenuje nikoho, kdo lustrační osvědčení nebude mít.


To by mohl být potenciálně problém zejména pro šéfa ANO Andreje Babiše, o němž komunistická Státní bezpečnost vedla svazek jako o spolupracovníkovi s krycím jménem Bureš. Babiš na Slovensku bojuje o čistotu svého jména, dříve než v lednu ale tamní soud nerozhodne.


Sobotka dnes také řekl, že po zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu, na němž podle něj musí skončit schizofrenie ve straně, začnou naplno vyjednávání o novém kabinetu. Do nich by chtěl šéf ČSSD spolu s vyjednávacím týmem, který teprve oznámí, zahrnout i tripartitu. Pozornost při těchto rozhovorech chce prý jako jednomu z prvních témat věnovat stabilizaci zdravotnictví.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…