Požadavek nové romské strany: Ať nás zaměstnávají polostátní podniky

12.05.2013 7:51 | Zprávy

Již v pondělí má vzniknout nová romská strana. Její aktivisté v sobotu rozhodli, že založí levicovou Romskou demokratickou stranu. Týden.cz přinesl rozhovor s šéfem organizačního výboru Miroslavem Tancošem. Ten se domnívá, že polostátní podniky by měly zaměstnávat Romy.

Požadavek nové romské strany: Ať nás zaměstnávají polostátní podniky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Chanovské sídliště

Do začátku prý nová romská strana dostala z Británie dva miliony korun. "Chceme ukázat majoritní společnosti, že chceme být plnohodnotnými partnery. Narodili jsme se tu, jsme tu doma," řekl k založení nové strany šéf organizačního výboru Miroslav Tancoš. Podle něj jejímu zaregistrování nic nebrání, protože mají přes 2750 podpisů pod peticí a panuje prý i shoda na stanovách, programovém prohlášení a na programu. Nová romská strana si vytkla jako hlavní cíle řešení nezaměstnanosti a bytové politiky.

Stát by mohl dát práci namísto sociálních dávek

Miroslav Tancoš dostal od Týnne.cz otázku, zda zná nějaký způsob jak dosáhnout zaměstnanosti. Ten k tomu řekl, že například Vládní agentura pro sociální začleňování sice dělá mravenčí práci, ale podle něj pořád působí jen v malém rozměru. Proto by prý nová strana chtěla vyvolat jednání se všemi ministry, do jejichž resortů spadají polostátní podniky. „Tam by se mohla najít místa pro naše lidi, například v Lesích ČR,“ myslí si Tancoš.

Podle zakladatelů nové strany prý nejde o to, aby měl při obsazování pracovních míst někdo přednost. „Polostátní podniky by se ale mohly stát hnacím motorem při zaměstnávání sociálně znevýhodněných lidí. Dnes takový podnik vypíše výběrové řízení a v něm zvítězí nějaká firma. Když se přijdete podívat na místo, zjistíte, že tam pracuje padesát Ukrajinců nebo Slováků,“ říká pro Týden.cz Tancoš z přípravného výboru. Místní lidé podle něj práci nemají a stát jim místo ní dává příspěvky na bydlení a sociální dávky.

Bude nás vidět i slyšet

V minulosti byl Miroslav Tancoš u vzniku Romské demokratické sociální strany. K jejímu skončení říká: „Ta strana skončila, když mě v čele partaje vystřídali noví lidé. Neodevzdali audit a stranu rozpustil soud.“ Nyní prý už mají  zájemce o členství v nově vznikající straně. Po registraci plánují uspořádat volební sjezd a nabírat lidi v regionech. Podle Tancoše budou viditelnou stranou. „Nebudeme sedět v kancelářích jako současní politici a budeme vystupovat aktivně, a nejen půl roku před volbami,“ slibuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…