Pozemkový úřad projednal ke konci roku 95 procent žádostí církví

21.01.2016 11:00

Státní pozemkový úřad (SPÚ) projednal ke konci loňského roku 95 procent žádostí od církví na vydání zemědělských pozemků. Církevní subjekty v rámci majetkového vyrovnání požadovaly ve 3503 výzvách 110 778 pozemků a 487 staveb. Pozemkový úřad vydal 44 264 pozemků o celkové výměře 32 729 hektarů a 94 staveb. V šesti krajích už úřad projednal sto procent výzev, řekla dnes novinářům ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

Pozemkový úřad projednal ke konci roku 95 procent žádostí církví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vesnický kostelík

SPÚ jednal celkem ve 323 soudních sporech a podle náměstka ministra zemědělství Jiřího Jirsy rok 2016 a další roky budou ve znamení soudních sporů. Žaloby jsou podávány proti rozhodnutí o vydání či nevydání majetku, ale především o určení vlastnického práva státu v případě, že žadatel má za to, že byl porušen blokační paragraf. Určovacím žalobám čelí SPÚ ve 229 případech, v osmi případech Lesy ČR.

Nejvíce výzev zbývá projednat ve Středočeském kraji (19 procent), Moravskoslezském (11 procent) a Jihomoravském (devět procent). Středočeský kraj administroval podle Maradové největší počet pozemků v rámci celé ČR, bylo jich 12 801.

V tomto kraji již také bylo vydáno nejvíce pozemků, 7135, na druhém místě je zatím v počtu vydaných pozemků Jihočeský kraj (6418) a kraj Vysočina (4843). Jihočeský kraj přitom obdržel výzvy na ještě více pozemků než střední Čechy, celkem 14 256. Důležitější byla kvalita rozhodnutí než jejich rychlost, uvedla Maradová k různému stadiu vypořádání výzev v jednotlivých krajích.

Největší počet pozemků po SPÚ požadovalo Arcibiskupství olomoucké, které podalo výzvy na 2168 pozemků. Kanonie premonstrátů v Teplé požadovala 1306 pozemků a Biskupství ostravsko-opavské 1240 pozemků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…