Pozor, Andreji Babiši. Od Okamury přiletěla zásadní slova ohledně budoucí podpory ze strany SPD

23.04.2018 16:05

Odvolání poslanců hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) z řídicích funkcí ve Sněmovně by znamenalo popření principu poměrného zastoupení v dolní komoře. SPD to dnes uvedla v tiskové zprávě. Pokud bude ANO na základě požadavků ČSSD při vyjednávání o vládě se změnami ve Sněmovně souhlasit, ztratí důvěru SPD a přestane být věrohodným partnerem, uvedlo hnutí Tomia Okamury. Místopředseda ANO Richard Brabec dnes nechtěl předjímat, jak se ANO k požadavku postaví.

Pozor, Andreji Babiši. Od Okamury přiletěla zásadní slova ohledně budoucí podpory ze strany SPD
Foto: ReproFoto: Facebook
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura.

Odstranění politiků SPD z čela Sněmovny či výborů by mělo podle představ ČSSD otupit spolupráci ANO a SPD při klíčových hlasováních. Opozice dosud hovoří o tom, že obě hnutí společně s komunisty tvoří v dolní komoře už od voleb hlasovací koalici a mohou ji v případě potřeby tvořit dál i navzdory tomu, že by ve vládní koalici byli s ANO sociální demokraté.

SPD dnes možné změny označila za nehorázné popření principu poměrného zastoupení. „Naše poslance by měli nahradit poslanci ČSSD, která propadla ve volbách a má mnohem méně poslanců než my,“ uvedlo hnutí. Požadavky ČSSD vůči ANO podle něj budou narůstat v závislosti na ochotě ANO ustupovat. „Pouze politický trouba nevidí cíl těchto požadavků. Je jím faktické ovládnutí a naprostá vydíratelnost hnutí ANO poraženou ČSSD,“ stojí v prohlášení.

Pokud bude ANO s požadavky socialistů souhlasit, ztratí jakoukoliv důvěru SPD a přestane být pro ni důvěryhodným partnerem. „ANO by přišlo o veškerou naši potenciální podporu pro jejich návrhy a vláda by byla ze strany ČSSD snadno vydíratelná. Hnutí ANO bude plně politicky závislé na ČSSD,“ uvádí SPD. ČSSD pak kritizuje za to, že je součástí politického bloku odpovědného za řadu problémů ČR.

Sněmovní hospodářský výbor vede místopředseda SPD Radim Fiala, předsedou výboru pro bezpečnost je pak poslanec SPD Radek Koten. Místopředseda Sněmovny Okamura přestál pokus o odvolání začátkem března. Opozice ho žádala odvolat na mimořádné schůzi kvůli Okamurovým výrokům o koncentračním táboře pro Romy v letech u Písku. Poslanci však neschválili program schůze, když pro něj nebyli představitelé SPD, KSČM a až na Rostislava Vyzulu ani zástupci ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …