Pozor. Bohuslav Sobotka pohrozil odchodem z funkce

11.07.2016 6:51

Pokud premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka neuspěje v podzimních krajských a senátních volbách, odejde. Uvedl to alespoň v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Pozor. Bohuslav Sobotka pohrozil odchodem z funkce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Bojíte se útoku Ruska na některý ze států NATO?

3%
97%
hlasovalo: 11640 lidí

„Já bych rád udržel nejsilnější pozici sociální demokracie v krajích i nejsilnější senátorský klub. Pokud bude důvěra voličů dostatečná, přijedu příští rok na jaře na sjezd a budu se ucházet o vedení strany a budu chtít vést sociální demokracii do příštích sněmovních voleb,“ uvedl Sobotka. Svou budoucnost spojil s výsledky voleb stejně jako lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Ten v minulých dnech prohlásil, že v případě, že by neuspěl  v těch sněmovních volbách, stáhl by se a odešel z politiky. 

Premiér Sobotka a jeho strana obhajují 11 hejtmanských postů. Získat jich chce minimálně sedm. A rozhodně to nebude jednoduché, neboť dle průzkumů má navrch Babišovo ANO.

„Určitě bych chtěl, abychom byli silnější. Ale při náladách, které jsou dnes v Evropě proti tradičním politickým stranám, není úplně špatný výsledek udržet si podporu, se kterou jste vyhráli volby. A na rozdíl od hnutí ANO máme stabilnější voliče,“ uvedl premiér. Sám sebe kritizuje za to, že se straně dlouhodobě nedaří prodávat úspěchy své vlády. A na to se právě chce zaměřit nyní před volbami.

Krajské volby a rivalita s hnutím ANO tak začínají komplikovat vztahy v koalici. Podle Sobotky jsou nyní potřeba pevné nervy. 

Kauza Altner, jemuž musí strana vyplatit miliony, podle Sobotky volební kampaň neovlivní. "Nehodlali jsme vést nějakou bombastickou volební kampaň a naši kandidáti se podílí na financování kampaně. Nemyslím si, že by to na podzim znamenalo ekonomické problémy ČSSD," řekl. Zároveň také prozradil, že hlavním mottem kampaně rozhodně není uprchlická krize. "Uprchlíci nejsou. Podívejte se, kolik je uprchlíků v Česku. To asi není úplně logické, že bychom dělali téma voleb z uprchlíků, když tady žádní nejsou," řekl.

V případě odchodu Sobotky by největším adeptem na předsednické křeslo ČSSD byl ministr vnitra Milan Chovanec. Ten nejen, že umí útočit na ministra financí Babiše, ale má i přátelské vztahy s prezidentem Milošem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…