Pozor! Dienstbierovi lidé, s podporou ČT, tajně zkoumají, jestli náhodou nejste rasisté. Podívejte se

26.10.2015 12:40

Co se stane, když se na malých českých městech objeví syrští uprchlíci? Lidé z projektu Hate Free Culture, jenž spadá pod jeden z odborů Úřadu vlády ČR v gesci ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, uspořádali experiment, jehož výsledek vás možná překvapí.

Pozor! Dienstbierovi lidé, s podporou ČT, tajně zkoumají, jestli náhodou nejste rasisté. Podívejte se
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Za figuranta si Hate Free Culture vybrali mladíka Navdara Muhameda, který do České republiky přišel před deseti lety. Společně se ženskou figurantkou a malým dítětem hrál Muhamed syrskou rodinu, která přijela do Čech a potřebuje pomoc – s hledáním ubytování a práce.

V první polovině zhruba tříminutového videa to vypadá, že Češi z experimentu nevyjdou jako národ, který podá potřebným ruku. Oslovení kolemjdoucí figurantům mluvícím anglicky buď nerozumí, zdráhají se s nimi mluvit, nebo je od usazení v Čechách odrazují. Zaznívají argumenty, že je u nás hodně rasistů či doporučení, aby pokračovali do Německa, nebo alespoň do velkého města, kde je prý více práce.

Druhá část videa, kterou podkresluje Vltava ze symfonické sbírky Bedřicha Smetany, ukazuje Čechy v diametrálně odlišném světle. Někteří oslovení kolemjdoucí dávají figurantům peníze, jídlo, další je uklidňují, že jim u nás bude dobře. Postarší pán dokonce uprchlíkům nabídne k přespání svůj byt. „Jak dorazím v 9 hodin večer z práce, můžeme prodiskutovat vaši budoucnost,“ podává uprchlíkům pomocnou ruku.

Video ZDE

Co je Hate Free Culture?

Jak uvádí oficiální internetové stránky, projekt Hate Free Culture realizuje Agentura pro sociální začleňování, jeden z odborů Úřadu vlády ČR. Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Cílem Hate Free Culture je působit proti násilí z nenávisti. „Snažíme se propojovat a zviditelňovat iniciativy ostatních. Vyvracíme fámy a nenávistné předsudky vůči různým skupinám obyvatel. V neposlední řadě jsme platformou, kde můžete soustředit své nápady, kreativitu a názory. Protože každá aktivita se počítá,“ stojí na oficiálních webových stránkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…