Pozor: Merkelová půjde do háje ještě dřív? Tvrdá hra v Německu

24.04.2019 14:00

Když Angela Merkelová opouštěla post předsedkyně CDU, zdůrazňovala, že kancléřkou Spolkové republiky Německo zůstane až do konce svého posledního volebního období – do voleb v roce 2021. V kuloárech se však spekuluje, že Merkelová nakonec ze scény zmizí dřív. Informuje o tom server Deutsche Welle.

Pozor: Merkelová půjde do háje ještě dřív? Tvrdá hra v Německu
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Když v prosinci 2018 Angela Merkelová opouštěla post předsedkyně nejsilnější německé parlamentní strany CDU, prohlašovala, že kancléřkou zůstane až do konce svého posledního volebního období, které se uzavře v roce 2021. Teď se však zdá, že z kancléřství odejde dřív a nahradí ji její nástupkyně v čele strany Annegret Krampová-Karrenbauerová, u které nejen novináři používají zkratku AKK.

Anketa

Pocítili jste při nákupech v posledních měsících zdražení zemědělských a potravinářských produktů?

98%
2%
hlasovalo: 11414 lidí

Deutsche Welle tvrdí, že se v kuloárech už uvažuje o výměně dlouholeté kancléřky Angely Merkelové. Stávající kancléřka se téměř nevyjadřuje k předvolební kampani před volbami do Evropského parlamentu. Chce přenechat prostor své konzervativněji laděné nástupkyni, aby mohla formulovat své vlastní záměry a politické cíle.

„I když se nezdá, že by plánovala radikální změny, oproti Merkelové zastává AKK konzervativnější názory v oblasti přistěhovalectví, manželství homosexuálů a další evropské integrace,“ napsal server.

Němečtí sociální demokraté však výměnu obou dam odmítají. Obávají se, že by AKK mohla pobyt v kancléřství obrátit ve svou předvolební výhodu a proměnit ji v další volební vítězství CDU. V Německu navíc bývá zvykem, že úřadující kancléř své volební období dokončuje a teprve po volbách vybírá parlament nového.

Deutsche Welle tvrdí, že spor o AKK může rozklížit stávající koalici a může vést k rozpadu vlády a k předčasným volbám.

Jenže průzkumy německým sociálním demokratům nedávají příliš mnoho prostoru na snění o velkém úspěchu. Sociální demokraté by mohli získat jen 17 procent hlasů. Se ztrátami by v předčasných volbách musela počítat i CDU, takže je možné, že se obě strany nakonec budou chtít předčasným volbám vyhnout.

Jenže situace se podle DW může vyvinout i jinak. Výsledky německých sociálních demokratů v květnových volbách do Evropského parlamentu mohou k aktivitě povzbudit to křídlo strany, které další vládu s Merkelovou vehementně odmítalo. V roce 2020 by se tak novou kancléřkou mohla opravdu stát AKK, která se může pokusit sestavit jinou vládu, např. tzv. jamajskou koalici CDU, Zelených a liberálů z FDP (Svobodná demokratická strana).

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…