Pozor: Pokud přijde další migrační vlna, nemáme obranu

20.06.2016 7:19

Ani rok po začátku masové uprchlické vlny do Evropy nemá Unie účinnou obranu. Upozorňuje na to agentura Frontex, informoval server iDnes.cz.

Pozor: Pokud přijde další migrační vlna, nemáme obranu
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Přes takzvanou balkánskou trasu se loni podle OSN dostalo do EU nelegálně přes 850 tisíc lidí. A rozhořela se tak největší migrační krize v Evropě od konce druhé světové války.

Ačkoli je dnes původní balkánská trasa v zásadě „vylidněna“, Frontex ve své nové analýze upozorňuje, že téměř všechny iniciační prvky loňské migrační vlny v podstatě trvají dál. Válka v Sýrii pokračuje, pašeráci lidí zejména v severní Africe jsou aktivnější než předtím a statisíce lidí jsou připraveny kdykoli vydat se na nebezpečnou cestu do Evropy.

Celý text je ZDE

Agentura Frontex rovněž upozornila, že internetová kampaň řízená pašeráky, která láká do Evropy mimo jiné na snadno dosažitelné peníze, ubytování zadarmo, ale i lehce dosažitelné ženy, stále jede naplno.

Podle Frontexu je především rizikové spoléhat se na akce jednotlivých zemí proti migrační vlně, jako to udělala například Makedonie. Ta sama jako nečlenský stát Evropské unie letos na konci února přestala migranty vpouštět a hlavní balkánská trasa tak de facto přestala fungovat. Agentura Frontex dodala, že prakticky ze dne na den může zkrachovat také dohoda EU s Tureckem o vracení nelegálních migrantů. A účinné brzdy či stavidla případné nové migrační vlně nadále chybějí.

Podle Frontexu je klíčové, aby byla vnější hranice skutečně hlídána společně, ne jen prostřednictvím pomoci zemím, které na vnější hranici leží. Zároveň se Frontex zasazuje o to, aby se o přijetí či nepřijetí běženců rozhodovalo přímo na hranicích.

Dalším problémem, na který Frontex upozorňuje, je neschopnost vrátit migranty, kterým byl odepřen azyl, do zemí jejich původu. Podle nedávných statistik EU se to podaří jen ve zhruba 40 procentech případů. „Když se podíváte na počet readmisních dohod, které EU uzavřela se státy, jež živí migrační vlnu, je to příliš málo,“ citoval server Euro Insight nejmenovaného činitele Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…