Pozor! Rusko vymírá

06.07.2016 13:15

Server TaPolitika.cz přišel s nejnovější statistikou z Ruska, která tvrdí, že 40 % všech Rusů umírá v produktivním věku. Ruské zdravotnictví je totiž v dezolátním stavu, což se podepisuje na zdraví všech ruských občanů. A lepší to zřejmě jen tak nebude.

Pozor! Rusko vymírá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před Státní dumou Federálního shromáždění Ruské federace

„Uzavírání zdravotnických a hygienických zařízení, likvidace lázeňské péče i rychlé záchranné služby,“ to a mnohem víc jsou podle politického geografa Michaela Romancova důsledky „katastrofální podfinancovanosti“ ruského zdravotnictví.

Podle Rossijské gazety připadá 40 % všech úmrtí na občany ve věku 25 až 64 let, přičemž celé čtyři pětiny z nich zemřou na neinfekční onemocnění. Největším zabijákem jsou kardiovaskulární choroby a rakovina, které společně s cukrovkou a onemocněními dýchacích cest mohou za 70 % úmrtí v zemi.

Podle ředitele Ústavu demografie Vysoké školy ekonomické Anatolije Višněvského je však současný problém zaviněn dlouhodobou zahálkou ve zdravotnickém sektoru. Ruské zdravotnictví totiž zamrzlo někdy v 60. letech a od té doby se v rámci zvládání nemocí moc daleko neposunulo, o čemž mimo jiné svědčí i průměrný ruský věk úmrtí na rakovinu, který se v posledních letech nezvýšil zdaleka tolik jako v západních zemích.

Celý text zde

Jedním z hlavních problémů ruského zdravotnictví je pak absence prevence onemocnění, která by měla být součástí snah státního sektoru zdravotnictví podpořit. Je také nutné umět rozlišit rizikové faktory, kterými je ohrožena takřka polovina všech obyvatel.

„Zdá se to jednoduché – formovat u lidí zdravý životní styl. Jenže v podstatě to znamená měnit návyky a principy života lidí ve zralém věku, což není jednoduchý úkol,“ řekl vedoucí laboratoře Státního výzkumného centra pro preventivní lékařství Mechman Mamedov.

Podle něj je nutné spustit celoplošnou kampaň, které se skrze média, školy či pracoviště podaří oslovit co nejširší veřejnost a vysvětlit jim základy zdravého životního stylu, které zahrnují i dostatek odpočinku. Je také nutné zavést pravidelné preventivní lékařské prohlídky.

„Systém by měl fungovat nepřetržitě po dobu pěti let, aby byl znatelný trend v kvalitě a délce života osob v produktivním věku. Pro zlepšení demografické situace je třeba systémového programu na deset let,“ dodal Mamedov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…