Pozor. Šance Miloše Zemana na dalších pět let na Hradě vzrůstají, naznačuje novinář

21.09.2015 13:04

Redaktor časopisu Týden Petr Kolář si všimnul, že lídři dvou nejsilnějších stran – Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka – začínají nadbíhat Miloši Zemanovi kvůli prezidentské volbě. Oba totiž naznačili, že by nemuseli stavět svého kandidáta. Spíš než obdiv k „velkému státníkovi“ však k tomu oba muže dle Koláře vede mnohem přízemnější důvod.

Pozor. Šance Miloše Zemana na dalších pět let na Hradě vzrůstají, naznačuje novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš znehodnocují státní dluhopis za 4 miliony a snižují tak o tuto částku státní dluh

Kolář argumentuje, že k vysílání stále silnějších signálů, že by právě jejich sociální demokracie či hnutí ANO mohly být partají, o kterou by se Zeman mohl opřít, vede šéfy našich dvou nejsilnějších stran ryzí pragmatismus.

Sobotka i Babiš si totiž dle redaktora Týdnu nejspíše dobře uvědomují, že přímé volbě prezidenta na začátku roku 2018 bude předcházet souboj o sestavení vlády a boj o křesla v Poslanecké sněmovně, neboť volby do dolní komory Parlamentu ČR se odehrají pouze o několik měsíců dříve než volba hlavy státu.

Kolář uvádí, že vzhledem k tomu, že se obě kampaně budou překrývat, může prezidentské téma i osoba kandidáta stranám ve volbách do sněmovny přinést či ubrat pár procent hlasů navíc. Vítěze voleb navíc bude pověřovat sestavením vlády prezident Zeman. „Kdo by s ním nebyl zadobře, měl by to dvojnásob složité,“ míní novinář.

Tato skutečnost prý po šéfovi hnutí ANO došla i předsedovi sociálních demokratů Bohuslavu Sobotkovi, který se nechal slyšet, že by ČSSD do prezidentské volby nemusela stavět svého kandidáta. A namísto toho podpořit Zemana. „Myslím, že určitá synergie – naše podpora jeho a naopak – by měla svou logiku. Navíc za dva roky se vztahy mezi vedením ČSSD a prezidentem významně zlepšily,“ říká místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…