Pozor, Šlachta je napojen na Babiše, varuje Kalousek a Kupka. A ministr financí reaguje

08.08.2016 19:47

Chystaný nástup bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty na místo náměstka generálního ředitele Celní správy ČR kritizuje pravicová opozice. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje příchod Šlachty do útvaru, který spadá pod ministerstvo financí, za nebezpečný kvůli Šlachtovu údajně blízkému vztahu s ministrem Andrejem Babišem (ANO). Místopředseda ODS Martin Kupka pochybuje, že Šlachta nabídku dostal náhodou. Babiš jakoukoli svou vazbu na Šlachtu vyloučil, Celní správa podle něj oslovila bývalého detektiva kvůli jeho zkušenostem.

Pozor, Šlachta je napojen na Babiše, varuje Kalousek a Kupka. A ministr financí reaguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

„Je velmi těžké věřit, že vztah oligarcha Babiš – plukovník Šlachta je standardní a že nepředstavuje riziko a že není nebezpečný,“ reagoval Kalousek na dnešní sdělení Šlachty, že přijme místo náměstka generálního ředitele. „Pokud je tu blízký vztah – a ten tu evidentně je – mezi člověkem, který kumuluje politickou, mediální a ekonomickou moc, a člověkem, který má významné represivní pravomoci, tak je to vždycky nebezpečné. Nebezpečné pro to, aby byly aplikovány rovné podmínky a rovný přístup ke všem,“ řekl Kalousek ČTK.

Pochybnosti o tom, že nabídka pro Šlachtu nesouvisí s Babišem, vyjádřil i místopředseda ODS Martin Kupka. „Je fakt těžké věřit, že by to byla náhoda,“ uvedl na dotaz ČTK. Koaliční spory o reorganizaci policie podle něj Babišovi posloužily v politické kampani. „Je těžké to pochopit zejména po veřejných doznáních pana Šlachty, že u jednoho z největších zásahů posledních let na Úřadu vlády vlastně neměl nabito a udělal řadu chyb,“ doplnil Kupka v narážce na kauzu kolem bývalé šéfky úřadu vlády Jany Nagyové.

Babiš kritiku obou odmítl. Šlachta podle něho dostal nabídku pracovat v Celní správě díky svým zkušenostem. „S panem Šlachtou nemám žádný vztah a korupčník Kalousek tradičně lže,“ napsal ČTK. „Důrazně odmítám, že by šlo o jakoukoli návaznost na mě. Jsou to další lživé výmysly těch, kteří si jen přejí, aby se přestala v této zemi potírat korupce,“ ohradil se. Dodal, že se Šlachtou se scházel výhradně pracovně nebo když sám čelil výhrůžkám. Nadstandardní vztahy s Babišem v minulosti vyloučil i sám Šlachta. Nové místo nevnímá jako nabídku od ministra financí, ale od Celní správy.

Podle Babiše má Šlachta zkušenosti s bojem proti korupci, a proto by měl zůstat ve službách státu. „Kvůli pochybné a neprůhledné reorganizaci policie, kterou připravili ministr vnitra (Milan) Chovanec a policejní prezident (Tomáš) Tuhý, takto zkušený policista odešel. Celní správa se rozhodla dát Robertu Šlachtovi nabídku, aby využila jeho zkušenosti,“ uvedl Babiš.

Představitelé ČSSD na dotaz ČTK k novému zaměstnání Šlachty nereagovali. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však již dříve prohlásil, že pokládá za rozumné, aby Šlachta dostal nabídku od státu. Chovanec (ČSSD) dříve uvedl, že v jeho resortu volná pozice není.

Šlachta, který stál osm a půl roku v čele ÚOOZ, dostal nabídku místa v Celní správě minulý týden od náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, podle které se spolupráce se zkušeným policistou nabízí díky rozšíření kompetencí Celní správy ČR při prošetřování trestných činů. Dnes místo přijal.

Od policie Šlachta odešel letos v červnu na protest proti reorganizaci policejních útvarů a vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu. Změny ve struktuře policie prosazovali ministr Chovanec a policejní ředitel Tuhý. Ostře proti se postavili Babiš, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), nesouhlasili ani státní zástupci. Podle Babiše bylo cílem reformy zbavit se ÚOOZ a Šlachty. Hnutí ANO hrozilo i vypovězením koaliční smlouvy. Chovanec a Tuhý nicméně reformu k začátku srpna spustili.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…