Pozor: Totální zvrat, pokud jde o Sýrii

24.08.2016 13:25

Ve středu brzy ráno překročily turecké tanky hranici se Sýrií. Turecká tanková jednotka je součástí vojenské operace podporované stíhačkami a koaličními bombardéry. Cílem je zneškodnění bojovníků Islámského státu na syrsko-turecké hranici, informuje turecký server TRT.

Pozor: Totální zvrat, pokud jde o Sýrii
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Operace započala ve čtyři hodiny ráno místního času. Turecká armáda má za cíl vyčistit svou hranici se Sýrií od teroristických elementů, dopomoci ke zvýšení úrovně bezpečnosti na hranici a podpořit „teritoriální celistvost Sýrie“, uvádí zdroj.

„Zabránění dalšímu přílivu uprchlíků a dodávka humanitárního materiálu obyvatelům v postižených oblastech patří také k cílům vojenské operace,“ cituje TRT slova jednoho z vládních úředníků.

Američané prý souhlasili s poskytnutím krytí turecké pozemní operace ze vzduchu. Washington prý veškeré kroky probírá s Ankarou a oba partneři z NATO jsou „synchronizováni“.

Viceprezident Spojených států amerických Joseph Biden je podle tureckých médií již na cestě do Turecka, kde se má setkat s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a předsedou vlády Binalim Yildirimem.

Podle dalších „tureckých vojenských zdrojů“ skupina vojáků z tureckých speciálních sil vstoupila do Sýrie, zatímco turecké a americké stíhačky udeřily na čtyři vojenské cíle. Turecká artilerie prý zasáhla hned 60 cílů.

Rozhodnutí turecké vlády o vojenské operaci přišlo po sérii smrtících bombových útoků v rezidenčních tureckých oblastech podél hranice se Sýrií, které začaly v úterý ráno.

„Operace tureckých armádních sil, která se již nějakou dobu aktivně zapojuje do bojů proti Islámskému státu, výrazně přispěly snahám mezinárodní koalice v boji proti teroristické skupině,“ píše největší turecká státní mediální agentura TRT.

Turecká armáda je prý odhodlána „kompletně odstranit“ vliv IS ze své hraniční oblasti. K takovému rozhodnutí turecká vláda došla v pondělí poté, co došlo v tureckém městě Gaziantep k sebevražednému atentátu, po kterém přišlo o život 54 lidí. Útočník měl být napojený na teroristickou organizaci.

Turecko se též obává rostoucího vlivu Lidových obranných jednotek (YPG) na svých hranicích, kde od začátku války v roce 2011 dokázaly obsadit poměrně velké území. Podle tureckých médií je YPG napojeno na ilegální kurdskou stranu PKK.

Kurdští bojovníci z YPG jsou součástí Američany podporované vojenské kampaně proti Islámskému státu. V úterý se jim podařilo získat téměř plnou kontrolu nad městem Hasaka, které se tak stalo další oblastí v severní Sýrii, kterou mají různé kurdské skupiny pod svojí kontrolou.

Rostoucí vliv Kurdů v tomto regionu dělá velké starosti Ankaře, která má s kurdskou PKK své vlastní problémy. Oficiálně Turecko dokonce PKK viní z eskalace posledních útoků na jihovýchodě země.

Ankara se nyní soustředí na zamezení dalšího postupu YPG nebo jejich spojenců tím, že se ujme kontroly nad městem Jarablus, které leží nedaleko oblastí kontrolovaných YPG a jejich spojenci.

To, že se turecká vláda, která ještě donedávna trvala na odstoupení Asada z postu prezidenta Sýrie, rozhodla přehodnotit svůj postoj k Sýrii, dokládá sobotní prohlášení tureckého předsedy vlády Binaliho Yildirima.

„Na jednu stranu Asad skutečně nepůsobí jako někdo, kdo by dokázal zemi sjednotit, z druhé strany je pravda, že by se s ním o případné změně režimu mohlo jednat,“ cituje Yildirimova slova Washington Post.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…