Pozor: Trestání za „schvalování atentátu“? Ozbrojení muslimové v ČR? Vše jinak

20.03.2019 8:48

Útok na Novém Zélandu, kde zemřelo více než 50 muslimů, má dohru i u nás. Ministr vnitra Jan Hamáček ujistil občany, že se policie bude věnovat všem aktivitám, které by se daly vykládat jako schvalování tohoto trestného činu. Ovšem podle právníka Norberta Naxery není schvalování trestného nebo i teroristického činu, který se neudál v ČR ani v EU, trestné a Hamáček nemá policii co úkolovat, aby zákon takto vykládala. A Hamáček měl co říci i ke kauze předsedy pražské muslimské obce, který měl vyzývat k ozbrojování…

Pozor: Trestání za „schvalování atentátu“? Ozbrojení muslimové v ČR? Vše jinak
Foto: Repro Facebook
Popisek: Leonid Kušnarenko, předseda pražské muslimské obce

Hamáček sdílel jak na Facebooku, tak na Twitteru tato prohlášení, první: „Schvalovat teroristický čin kdekoli na světě je pro mě naprosto nepřijatelné a odporné. Policie monitoruje sociální sítě a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení. Lidé, kteří zemřeli při teroristickém útoku na Novém Zélandu, měli své životy před sebou. Mezi oběťmi je inženýr, chirurg, dědeček nebo lidé, kteří se postavili do cesty vrahovi, aby zachránili své blízké. Nejmladší oběti byly pouze 3 roky.“ A druhé zní: „V souvislosti s teroristickým útokem na Novém Zélandu bych chtěl ujistit veřejnost, že Policie ČR se od včerejška věnuje všem aktivitám, které by se daly vykládat jako schvalování trestného činu, pečlivě je prověřuje a zajišťuje důkazy pro případné trestní řízení.“

Jeho slova potvrdil i policejní prezident Jan Švejdar: „Žádné projevy souhlasu s terorismem, extremismem nebo podněcování nenávisti nebude policie tolerovat. Máme celou řadu nástrojů, jak pachatele tohoto druhu trestné činnosti odhalovat. Zmíněným aktivitám věnujeme zvýšenou pozornost a každý zjištěný skutek bude důsledně prošetřen.“

 

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí

Ovšem právník Norbert Naxera z advokátní kanceláře Milana Hulíka vyvrací, že by měl Hamáček na něco takového právo: „Nechápu, na jakém právním základě může Hamáček vyhrožovat občanům trestním stíháním za schvalování střelby na Novém Zélandu, žádný takový trestný čin v českém právním řádu neexistuje, podívejme se na příslušné paragrafy zákona č. 40/2009 trestního zákoníku.“

V nich stojí: „§ 365 tr.z. Schvalování trestného činu

(1) Kdo veřejně schvaluje spáchaný z l o č i n nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí
Zločin, je podle § 14 tr. z. t r e s t n ý č i n, za který zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí převyšující pět let.

Trestný čin je podle § 13 tr. z. protiprávní čin, který trestní zákon označuje za trestný a který vykazuje znaky uvedené v takovém zákoně.

Podle § 4 tr. z. Podle zákona České republiky se posuzuje trestnost činu, který byl spáchán na jejím území.“

Naxera dodává, že existují výjimky, například, když je spáchán trestný čin v cizině mimo EU a pachatel je dopaden až po návratu do ČR, tak bude souzen v ČR, protože vydání českého občana k trestnímu stíhání mimo EU není možné. „Zde však nebyl pachatelem ani žádnou z obětí žádný český občan, tedy nelze ani teoreticky považovat střelbu v mešitě na Novém Zélandu za trestný čin podle českého právního řádu, proto nelze uplatnit ani § 365 o schvalování trestného činu,“ vyvrací právník Hamáčkovu formulaci.

Přidává možnost, že možná byl myšlen speciální paragraf o terorismu, kde stojí:

㤠312e tr. z. Podpora a propagace terorismu

(1) Kdo veřejně podněcuje ke spáchání teroristického trestného činu, nebo kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let.“

Terorismus český zákon definuje takto:

„§ 311 tr. z. Teroristického útoku se dopustí ten, kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky, narušit nebo zničit základní politickou, hospodářskou nebo sociální strukturu České republiky nebo mezinárodní organizace, závažným způsobem zastrašit obyvatelstvo nebo protiprávně přinutit vládu nebo jiný orgán veřejné moci nebo mezinárodní organizaci, aby něco konala, opominula nebo trpěla, spáchá různé, v tomto paragrafu vyjmenované činy.“

„Tedy i zde se mluví o České republice, a nikoliv Novém Zélandu. Trestně stíhat kohokoliv za to, že schvaluje terorismus v cizině nebo vychvaluje jeho pachatele, by bylo protiprávní. To ale neznamená, že by to policie na pokyn samotného ministra vnitra nemohla udělat. V každém případě je v ‚demokratickém právním státě‘ nepřijatelné, aby ministr vnitra dával policii pokyny, aby vykládala zákony takto rozšiřujícím způsobem v rozporu s jejich textem. Neříkám, že je správné schvalovat vraždění, ať už je vrahem, nebo obětí kdokoliv, ale ne vše, co je nemorální, je trestné. A ministr vnitra, který by především měl dbát na to, aby státní orgány dodržovaly zákony, s tím má problémy,“ vzkazuje JUDr. Norbert Naxera Hamáčkovi.

K tématu si řekl své také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Policie prověřuje lidi na sítích. Kvůli schvalování teroru na Novém Zélandu. OK. Kdy bude policie prověřovat ty, kteří schválili a schvalují bombardování Jugoslávie v roce 1999?“ srovnal poslanec teroristický čin se zásahem NATO.

Ozbrojování muslimů

Ministr vnitra se vyjadřoval i k videu, které na Facebooku sdílel Leonid Kušnarenko, nový předseda pražské muslimské obce. „Výzvy šéfa pražské muslimské obce k ozbrojování jsou naprosto nepřijatelné. Jsem rád, že tuto aktivitu odsoudili i čeští muslimové,“ píše Hamáček.

 

Pro úplnost je nutné dodat, že Kušnarenko na videu „pouze“ informuje o tom, že kdo chce ve světle posledních událostí získat zbrojní průkaz a zbraň, tak se má na něj obrátit. Kušnarenko je totiž právník.

Podle zpráv médií se Ústředí muslimských obcí v ČR od Kušnarenkových slov distancuje. Jeho předseda Muneeb Alrawi řekl MF DNES, že od Kušnarenka chce vysvětlení.

„My se od takových aktivit distancujeme a toto je naprosto nesprávná výzva, zcela špatný krok. Požádáme o vysvětlení jak pana Kušnarenka, tak celou pražskou obec. Ústředí má právo vyloučit každého, kdo by se choval nevhodně a hrubě proti názorům ústředí. Toto je precedens, který musíme řešit, ale znovu opakuji, že se od tohoto kroku distancujeme,“ řekl Alrawi.

Do Kušnarenka se na jeho profilu pustila i mediálně známá muslimka v ČR Eman Ghalebová, protože sdílí všechny články o svém vyjádření: „Díky, že se snažíte muslimům ještě víc zkomplikovat situaci. Od té doby, co jsem o Vás slyšela, tak děláte všechno a říkáte všechno možné proti muslimům. Nevím, jestli to děláte schválně, nebo ne, ale doufám, že jste svým posledním výrokem zjistil, že muslimy v ČR nereprezentujete. Jinak koukám, že jste rád za každý článek, i když je proti Vám. Tímto jsem asi pochopila, o co Vám přesně jde.“

Kušnarenko se ovšem bránil, že výzvu nemyslel jinak než na obranu proti ISIS a extremistům.

Případ s Kušnarenkem se dotýká oklikou i již zmíněného Jaroslava Foldyny. Podle týdeníku Reflex Kušnarenko prohlašuje poslance za jednoho ze svých nejlepších přátel.

Jan Bieber toto téma nadhodil na Foldynově profilu a dostalo se mu rychlé odpovědi: „Leona Kušnarenka znám řadu let, boxoval jsem s ním. A v té době měl na krku pravoslavný křížek. To je tak všechno, co k tomu mohu říci.

To, že je muslim, jsem se dozvěděl z médií. To mě překvapilo, ale je mi to celkem jedno.

To, co mě ještě více překvapilo, jsou jeho současné postoje. Se kterými nesouhlasím.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…