Pozor: V Evropě je stále někde výrobce bomb, kterými se opásali teroristé. A není sám

16.11.2015 8:24

Podle analytiků jsou páteční teroristické útoky v Paříži symbolem změny taktiky. Šlo o první sebevražedné útoky mířící na anonymní dav v Evropě. Píše to server iDnes.cz.

Pozor: V Evropě je stále někde výrobce bomb, kterými se opásali teroristé. A není sám
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Paříži při teroristických útocích zemřelo 129 lidí. Celé město truchlí

Anketa

Bojíte se teroristického útoku na území České republiky?

hlasovalo: 13769 lidí

A zřejmě nejde o poslední útok. Na videu, ve kterém se Islámský stát přihlásil k útokům v Paříži, vyzval své stoupence v Evropě, aby v teroru proti „bezvěrcům“ pokračovali. Podle všeho budou útoky páchat sebevražední atentátníci, kteří se z důvodu situace na hranicích nemohou účastnit bojů v Sýrii. Kvůli aktivitám Kurdů, kteří ovládají příhraniční regiony mezi Sýrií a Tureckem, se totiž islamisté nemohou vracet domů. 

Tyto skupinky sebevražedných atentátníků se snaží policie v Evropě vždy rozbít. Podle sociologa Farhada Khosrokhavara máme před sebou slepý terorismus, neboť specifické cíle jsou chráněny. Podle něj většina případných atentátníků pochází z rozvrácených rodin, má za sebou pobyt ve vězení a smysl života nachází v radikálním islámu. Výuku však jezdí získávat mezi islamisty, tak se totiž jedině odcizí vlastní kultuře a rodině.

Podle amerických vojenských analytiků je v hledáčku zájmu Islámského státu Irák a Sýrie, následně Blízký východ a severní Afrika a ve třetím sledu Evropa, Asie a Spojené státy. 

Bývalý velitel francouzské tajné služby Alain Chouet po pátečních útocích například také uvedl, že v Evropě je stále někde výrobce vest s pyrotechnikou, které měli atentátníci na sobě. Je totiž jisté, že tyto vesty útočníci nepřivezli ze Sýrie. „Je pravděpodobné, že tady v Evropě je člověk nebo více lidí, kteří přišli z oblastí, kde bojují radikálové a kde se svému řemeslu naučili,“ doplnil jej bývalý člen tajné služby Pierre Martinet.

Podle experta na radikální islám Stephana Lacroixe navíc Islámský stát bere situaci jako existenciální válku, kvůli čemuž jsou pak jeho útoky mnohem hůře odhalitelné. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…