Pozor: Západ drcen Ruskem a Čínou zároveň. Vyneseny vážné obavy

26.04.2021 11:12

Server britského deníku Daily Express varuje Spojené státy a EU, že jim hrozí válka na dvou frontách. Na jedné straně s Čínou a na straně druhé s Ruskem. V tuto chvíli to sice vypadá, že se ruské vojenské jednotky vzdálí od ukrajinských hranic, ale to neznamená, že se tam nemohou rychle vrátit. Západ by se prý měl mít velmi na pozoru.

Pozor: Západ drcen Ruskem a Čínou zároveň. Vyneseny vážné obavy
Foto: TOP 09
Popisek: Vítání amerického vojenského konvoje

Britský list Daily Express upozorňuje, že americký prezident Joe Biden a Evropská unie čelí společnému tlaku Ruska a Číny. Případná válka na dvou frontách je přitom podle slov listu „noční můrou všech stratégů“ Západu. Čína posílá rekordní počty stíhaček k ostrovu Tchaj-wan a ruská armáda hromadí své síly u ukrajinských hranic. A to je problém.

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí

Ruská strana sice oznámila, že cvičení u ukrajinských hranic úspěšně končí a jednotky se od hranice vzdálí, ale list varuje, že by se tím západní politici neměli nechat ukolébat, protože ruské jednotky se mohou k ukrajinským hranicím relativně rychle vrátit. A to je podle listu také důvod, proč Ukrajina nikdy nebude přizvána, aby se stala členským státem NATO.

Od britských expertů zaznívá, že britská armáda není natolik silná, aby byla schopna udržet otevřenou námořní cestu mezi Evropou a USA a na druhé straně vedla souboje s Čínou, když má zároveň britská armáda na paměti své závazky v Iráku a v Afghánistánu.

Theresa Fallon, zakladatelka Centra pro rusko-evropská asijská studia (CREAS), upozornila, že Rusko a Čína mezi sebou mohou mít řadu sporů, ale jedna věc je spojuje - nechuť k Západu. Z toho důvodu mezi těmito zeměmi existuje cosi jako manželství z rozumu. „Dokonce i manželství z rozumu má děti a čím déle jsou spolu, tím těžší bude oddělit je,“ upozornila zakladatelka centra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…